Новости

Чи передбачена відповідальність при самостійному виправленні у Звіті з ЄСВ помилок, які не впливають на суму нарахованої зарплати (доходу) та суму ЄСВ

14.01.2021

Чи передбачена відповідальність при самостійному виправленні у звіті щодо сум нарахованого ЄСВ помилок, які не впливають на суму нарахованої заробітної плати/доходу та суму ЄСВ?

Згідно з п. 4 розд. V Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок № 435), якщо в таблиці 5 додатка 4 до Порядку № 435 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи, які передбачені п. 8 розд. IV Порядку № 435, він подає Звіт щодо сум нарахованого ЄСВ (далі – Звіт) за попередній період, який містить: титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) із зазначенням типу форми позначкою «додаткова» та таблицю 5 із зазначенням типу форми «додаткова», яка містить дані на цю застраховану особу. Звіт, із зазначенням типу форми «додаткова» не повинен містити таблиць 1 – 4 додатка 4 до Порядку № 435.

Аналогічно подається таблиця 7 додатка 4 до Порядку № 435.

Відповідно до п. 2 розд. V Порядку № 435 у разі виявлення страхувальником або правонаступником у Звіті після закінчення звітного періоду помилки в реквізитах (крім сум), що стосується страхувальника або застрахованої особи, подаються скасовуючі документи, тобто страхувальник повинен сформувати та подати Звіт за попередній період, який містить: перелік таблиць Звіту, відповідну таблицю типу форми «скасовуюча» з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та відповідну таблицю із зазначенням типу форми «початкова» із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб, при цьому таблиця 6 додатка 4 до Порядку № 435 повинна містити дані по кожній застрахованій особі окремо.

Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1 – 4 додатка 4 до Порядку № 435. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу та у зв’язку з цим до нарахованих сум єдиного внеску за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається.

Якщо потрібно повністю скасувати відомості, зазначені в таблицях 5 та 7 додатка 4 до Порядку № 435, подаються тільки скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу.

Частиною першою ст. 26 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  (далі – Закон № 2464) визначено, що посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність, зокрема, за подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Державний реєстр), інших відомостей, передбачених Законом № 2464.

Отже, якщо страхувальником самостійно здійснюється коригування недостовірних відомостей (крім сум ЄСВ), що використовуються в Державному реєстрі, зокрема, в Реєстрі застрахованих осіб, адміністративна відповідальність, у тому числі за подання недостовірних відомостей, контролюючими органами не застосовуються.

Проте у разі виявлення, за результатами перевірки платника, подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, або інших відомостей, передбачених Законом № 2464, фінансові санкції та притягнення до адміністративної відповідальності мають право застосовувати як контролюючі органи, так і органи Пенсійного фонду України.

За матеріалами «ЗІР: категорія 201.09»
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи