Новости

ФОП-платник ЄП перебувала протягом календарного року на різних групах: чи застосовується ставка 15 % при перевищенні загального обсягу доходу за календарний рік?

28.12.2020

Чи застосовується ставка ЄП у розмірі 15 % при перевищенні загального обсягу доходу за календарний рік ФОП платником ЄП, яка перебувала протягом календарного року на різних групах платника ЄП, якщо окремо по кожній групі платника ЄП перевищення доходу не відбулося?

Згідно з п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для платників єдиного податку встановлено, зокрема граничні обсяги доходу для кожної групи платників єдиного податку:

  • перша група – 1 000 000 грн. за календарний рік;
  • друга група – 5 000 000 грн. за календарний рік;
  • третя група – 7 000 000 грн. за календарний рік.

Платники єдиного податку, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 . та наступного календарного кварталу за заявою перейти на іншу групу для платників єдиного податку згідно з п. 293.8 ст. 293 ПКУ.

Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи – підприємці) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відс., обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними главою 1 розд. XIV ПКУ, авансові внески, встановлені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.

Отже, якщо ФОП – платник єдиного податку змінила протягом календарного року групу платника єдиного податку, то така особа з метою перебування на обраній нею групі платника єдиного податку у поточному році щокварталу визначає загальний обсяг доходу, отриманий з початку календарного року.

У разі, якщо при визначенні загального обсягу доходу в окремому календарному кварталі (враховуючи дохід, отриманий нею під час перебування на іншій групі платника єдиного податку) перевищено обсяг річного доходу, визначеного для групи платника єдиного податку, на якій вона перебуває, то до суми перевищення такого доходу застосовується ставка єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

За матеріалами «ЗІР: категорія 107.01»
 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи