Новости

Єдиний рахунок – з 01 січня 2021 року: подаємо повідомлення через електронний кабінет

16.11.2020

Фахівці ДПС у Донецькій області нагадують, що Кабмін постановою від 29.04.2020 № 321 затвердив Порядок функціонування єдиного рахунка та виконання норм ст. 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади (далі – Порядок).

Запровадження з 1 січня 2021 року єдиного рахунку для сплати податків, зборів та ЄСВ визначено:

  • Законом України від 04.10.2019 р. №190-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;
  • Законом України від 13.04.2020 р. № 559-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Звертаємо увагу, єдиний рахунок не використовується для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу:

  • з ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового (такий виняток пов’язаний з функціонуванням спеціальних систем електронного адміністрування для цих податків),
  • частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їхніми об’єднаннями.

Також передбачено, що єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ відкриватиметься як не бюджетний та буде віднесений до рахунків зі спеціальним режимом використання.

Повідомлення про використання або відмову від використання єдиного рахунку подається платником в електронній формі через Електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 421 Податкового кодексу України.

У випадку, якщо платник має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається таким платником за кожним відокремленим підрозділом.

Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року. Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання такого рахунку.

У разі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку, виключення такого платника з реєстру відбудеться з 1 січня календарного року, що настає за роком, в якому було подано повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи