Новости

НАЗК про основні етапи притягнення до відповідальності за недостовірне декларування

13.10.2020

Що відбувається після того, як Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) завершило перевірку декларації та виявило незадекларовані доходи чи майно?

У НАЗК повідомляють про основні етапи притягнення до відповідальності у разі недостовірного декларування посадовцями значних статків:

Етап 1. Якщо сума невідповідних даних у декларації перевищує 250 прожиткових мінімумів, НАЗК складає обґрунтований висновок про виявлення ознак кримінального правопорушення. Адже за декларування недостовірної інформації на таку суму передбачена відповідальність за ст. 366-1 Кримінального кодексу України.

При визначенні суми недостовірних відомостей застосовується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на дату подання декларації. Таким чином, для декларацій за 2018 рік сума недостовірної інформації повинна становити понад 480 тис. грн, а для декларацій за 2019 рік – понад 525 тис. грн.

Етап 2. Складений обґрунтований висновок НАЗК направляє за підслідністю до таких правоохоронних органів:

  • Національного антикорупційного бюро України;
  • Державного бюро розслідувань;
  • Національної поліції України.

Так, з початку проведення перевірок декларацій за новим Порядком НАЗК направило до правоохоронних органів вже 66 обґрунтованих висновки про виявлення ознак злочинів.

Етапи 3 та 4. Після цього правоохоронні органи проводять розслідування та, у разі наявності підстав, направляють справу до Вищого антикорупційного суду (якщо справа стосується високопосадовців) або до інших судів.

Етап 5. Якщо після завершення розгляду справи суд визнає особу винною у недостовірному декларуванні, то покарання може передбачати:

  • позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;
  • громадські роботи на строк від 150 до 240 годин;
  • штраф від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 тис. грн до 51 тис. грн).

Також інформацію про особу, яку суд визнав винною, НАЗК вносить до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів).

Крім того, під час перевірки декларації НАЗК може виявити ознаки незаконного збагачення, що може мати наслідком конфіскацію відповідного майната карається позбавленням волі до 10 років.

 

 

За матеріалами НАЗК

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи