Новости

НСЗУ пропонує підвищити тариф на надання паліативної допомоги

09.10.2020

У 2021 році НСЗУ пропонує в 3,6 рази збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги, у 3 рази збільшити тариф на надання мобільної паліативної допомоги.

Послуги з паліативної допомоги є дуже затребуваними в Україні. За оцінкою Українського центру суспільних даних, на сьогодні паліативної допомоги в нашій країні потребують понад 320 тисяч пацієнтів. Тож Національна служба здоров’я України пропонує розвивати цей напрямок. Зокрема, у 2021 році НСЗУ пропонує в 3,6 рази підвищити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги та у 3 рази підвищити тариф на надання мобільної паліативної допомоги. Реалізувати зазначені пропозиції можливо, якщо буде затверджено збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до 225 млрд грн.

На надання паліативної допомоги пацієнтам НСЗУ законтрактувала у цьому році 485 медзакладів. З них, 431 медзаклад законтрактовано на надання паліативної допомоги пацієнтам в стаціонарних умовах, 203 медзаклади - на надання мобільної паліативної допомоги.

На сьогодні НСЗУ вже виплатила цим закладам 342 млн грн за надання допомоги пацієнтам. Зокрема, 190 млн грн отримали заклади за надання пацієнтам стаціонарної паліативної допомоги, 152 млн грн – заклади за надання мобільної паліативної допомоги.

У рамках Програми медичних гарантій пацієнт отримує безоплатно наступні основні послуги з паліативної допомоги: лікування симптомів захворювання, ефективне знеболення, респіраторна (дихання) та нутрітивна (медичне харчування)  підтримка, психологічна допомога, а також навчання (членів родини та доглядачів) особливостям догляду за людиною. Щоб отримати  паліативну допомогу безоплатно, пацієнту потрібно звернутись до свого лікаря, з яким укладено декларацію, або до лікуючого лікаря, який за необхідності випише направлення на отримання паліативної допомоги в стаціонарі, або надання її мобільною службою за місцем перебування пацієнта.

В Україні створюється європейська модель паліативної медичної допомоги, яка включає три ланки: «сімейний лікар - мобільна служба - стаціонарна допомога (хоспіс)». Пацієнти з обмеженим прогнозом тривалості життя не обов’язково мають бути у лікарні, вони можуть отримувати паліативну допомогу у себе вдома чи в іншому місці перебування. Стаціонар потрібен, у більшості випадків, за необхідності коригувальної підтримувальної терапії протягом 7 - 14 діб. Після цього пацієнт за бажанням може повернутися додому під нагляд та патронаж мобільної паліативної служби. 

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи