Новости

Чи оподатковується сума допомоги на дітей, яка надається підприємцю – платнику єдиного податку першої та другої групи, на період карантину?

05.10.2020

Фахівці ДПС у Рівненській області  повідомили, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 329 встановлено виплату для отримання допомоги на дітей, яка надається ФОП – платнику ЄП першої та другої групи, на період карантину та на один місяць після дати його скасування.

Допомога призначається і виплачується ФОПам, які обрали спрощену систему оподаткування, а саме першу або другу групи платників єдиного податку, а також сплатили ЄСВ за всі місяці 2019 або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації ФОПа. Проте така допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги «муніципальна няня».       

  Пунктом 2 Порядку № 329 встановлено, що покриття витрат на виплату допомоги на дітей здійснюється за рахунок коштів, виділених Мінсоцполітики, з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками відповідно до Порядку використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 302.

  Згідно з п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, доходи у вигляді суми державної та соціальної матеріальної допомоги, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 Пунктом 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Отже, сума допомоги на дітей, яка, відповідно до постанови, надається ФОП – платнику єдиного податку першої та другої групи, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не оподатковується ПДФО та військовим збором.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи