Статьи

«

«Наша мета — взаємодіяти, а не карати»

Нещодавно Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку у своїй заяві (текст заяви ми навели на с. 21) щодо якості фінансової звітності учасників фондового ринку зробила невтішні висновки.
Прокоментувати ситуацію, що склалася, ми попросили Тимура Хромаєва — Голову НКЦПФР.

17 апреля, 2019

 
Тимур Хромаєв, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку
 

У заяві НКЦПФР говориться про широкомасштабність невідповідностей фінзвітності учасників ринку міжнародним стандартам фінансової звітності. Які з виявлених невідповідностей є найбільш суттєвими та/або масовими?

Т. Х.: Уже 3 роки поспіль ми проводимо вибіркову перевірку фінансової звітності професійних учасників фондового ринку. І якщо порівнювати результати аналізу сьогодні з результатами, які ми мали 3 роки тому, — прогрес очевидний. Проте основні сфери у фінансовій звітності, де ми виявляли проблеми раніше, залишаються незмінними й зараз. Єдине, що змінилося, — це кількість та значущість помилок. Тому, незважаючи на певні покращення, якість фінансової звітності й досі залишається на досить низькому рівні. Комісія буде й надалі аналізувати фінансову звітність та застосовувати всі доступні засоби впливу на учасників ринку.

Серед невідповідностей фінзвітності, які трапляються найчастіше, можна виділити такі:

  • облікова політика не відповідає вимогам МСФЗ і має загальний характер, а має бути специфічною, тобто відображати особливості діяльності, притаманні конкретному суб’єкту;
  • визначення справедливої вартості фінансових інструментів;
  • неповні розкриття інформації щодо пов’язаних сторін, включаючи інформацію про виплати провідному управлінському персоналу;
  • недостатні розкриття інформації щодо суттєвих статей фінансової звітності.

Під перевірку потрапили КУА1і торгівці цінними паперами. Чи плануєте аналогічну перевірку звітності емітентів?

Компанія з управління активами.

Т. Х.: Вибіркові перевірки — це процес, який відбувається паралельно з нашою поточною роботою з аналізу фінансової звітності як професійних учасників фондового ринку, так і емітентів. Наприклад, ми щорічно перевіряємо фінансову звітність усіх емітентів, цінні папери яких є в біржовому реєстрі. І цій роботі ми збираємось приділяти ще більше уваги та ресурсів. Задля цього в Комісії вже створено 2 нових відділи, головна функція яких — моніторити розкриття інформації емітентами (фінансової звітності, зокрема) та аналізувати таку фінансову звітність.

У заяві окремо констатуються сумніви в частині наведення аудиторами немодифікованих думок у ситуаціях істотних невідповідностей фінзвітності вимогам МСФЗ. Чи слід залучити до аналізу подібних випадків фахівців АПУ2та/або ОСНАД3?

Аудиторська палата України.

Орган суспільного нагляду за аудиторською діяльністю.

Т. Х.: До набрання чинності Законом України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» від 21.12.2017 р. № 2258-VIII Комісія активно співпрацювала з Аудиторською палатою України, а саме надсилала до АПУ звернення щодо аудиторських компаній, звіти яких містили ознаки невідповідності вимогам міжнародних стандартів аудиту. За результатами розгляду наших звернень у випадках, коли інформація підтверджувалась (а це переважна більшість випадків), АПУ вживала відповідних заходів впливу до аудиторських компаній та аудиторів. Після ухвалення нового закону структура нагляду за аудиторською діяльністю змінилася, органи, які здійснюють такий нагляд, на сьогодні перебувають у стадії становлення, тому налагодження повноцінної співпраці між ними та Комісією ми очікуємо найближчим часом. Як тільки закінчиться цей перехідний період, ми обов’язково будемо тісніше взаємодіяти і з АПУ, і з ОСНАД, тим більше, що накопичили певні матеріали.

Відповідно до законодавства в розпорядженні НКЦПФР є жорсткі заходи фінансового впливу в разі виявлення недостовірної інформації, оприлюдненої учасниками ринку. Проте в заяві говориться лише про застосування вкрай ліберального заходу — попередження. А що з бронепоїздом, що стоїть на запасній колії? Він уже напоготові?

Т. Х.: Комісія тісно співпрацює з учасниками ринку: надсилає запити задля уточнення певної інформації, проводить семінари та тренінги, намагається налагодити постійний діалог. Тому що наша мета — взаємодіяти, а не карати. Якісна фінансова звітність — це один із потужних інструментів як взаємодії між ринком та регулятором, так і комунікації на самому ринку: між професійними учасниками та інвесторами. Підвищення довіри до компанії можливе тільки за умови прозорості її діяльності, тому Комісія використовує всі засоби, щоби сприяти збільшенню такої прозорості. Саме тому і санкції з боку регулятора не були жорсткими. Але, зважаючи на досі не значну частку якісної фінансової звітності учасників ринку, вже за результатами аналізу звітності за 2018 рік ми будемо займати більш категоричну позицію і застосовувати всі доступні Комісії механізми впливу задля покращення якості фінансової звітності, підвищення рівня довіри до учасників ринку з боку інвесторів.

Які саме з підготовлених НКЦПФР проектів законодавчих актів у разі їх ухвалення можуть виявитися найбільш дієвими щодо зачищення ринку від «схематозних» учасників?

Т. Х.: Одного законопроекту чи зусиль одного регулятора тут буде недосить. Пакет необхідних для перезапуску фондового ринку законопроектів уже давно припадає пилом у Парламенті. Передусім це законопроекти № 2413а, № 6303д, № 9035. Вони усувають вільні від регулювання зони, які підривають довіру до всього ринку, посилюють інституційну спроможність української НКЦПФР, яка єдина в Європі не має достатніх можливостей для повноцінного регулювання ринку; також розвиток інфраструктури ринку та розширення доступних фінансових інструментів... Ухвалення цих законопроектів необхідна, але недостатня умова для змін на краще.

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи