Новини

Посилення соцзахисту учнів, студентів (курсантів) з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування: з 1 січня 2021 року

15.08.2020
Тема:

Законом України від 14.07.2020 р. № 785-IX викладено в новій редакції ч. 4 та 5 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) щодо посилення соціального захисту учнів, студентів (курсантів) з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та деяких інших осіб.

Оновлена ч. 4 ст. 8 Закону № 2342 звучить так: дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам із їх числа, які навчаються, крім повного державного забезпечення, виплачується соціальна стипендія, а курсантам військових навчальних закладів, навчальних закладів МВС України, СБУ, Держприкордонслужби України, ДСНС, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту, дорожнього господарства, туризму та інфраструктури, Державної кримінально-виконавчої служби, Державної служби спецзв’язку та захисту інформації України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування ЄСВ, ліцеїстам військових ліцеїв, ліцеїв цивільного захисту та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою з числа зазначених осіб — посадовий оклад у розмірі не менше 150 % розміру прожиткового мінімуму (ПМ) для дітей відповідного віку, а після досягнення такими дітьми 18 років — у розмірі не меншому 150 % розміру ПМ для працездатних осіб, а також виплачується 100 % зарплати, яка нарахована в період виробничого навчання та виробничої практики. Соціальна стипендія та посадовий оклад у вказаних розмірах виплачуються також учням, студентам (курсантам), які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків (батьки яких померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти). Порядок виплати та розмір соціальної стипендії, посадового окладу затверджується Кабміном.

Особам, зазначеним у ч. 4 ст. 8 Закону № 2342, які навчаються, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі не менше трьох місячних соціальних стипендій, посадових окладів, які їм призначені. Виплата зазначеної допомоги здійснюється протягом 30 днів після початку навчального року за рахунок коштів, що передбачаються для навчальних закладів у відповідних бюджетах (оновлена ч. 5 ст. 8 Закону № 2342).

Закон України від 14.07.2020 р. № 785-IX набрав чинності 08.08.2020 р. та вводиться в дію з 01.01.2021 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку