Новини

Топ-5 помилок при заповненні декларації з плати за землю

13.08.2020

Фахівці Офісу великих платників податків ДПС проаналізували звітність з плати за землю за 2020 рік та виявили найбільш поширені помилки, що призводять до застосування штрафних санкцій, а іноді можуть також слугувати приводом для  проведення позапланової перевірки.

Тож з метою недопущення таких прикрих випадків розповідаємо, на що слід звернути увагу та як саме уникнути порушень:

Некоректне зазначення та/або відсутність коду категорії земельних ділянок

Код категорії земельних ділянок має відповідати класифікатору. Тобто у колонці 2, розділу І (арабськими цифрами у форматі XX.XX), слід вказувати код відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель та зазначений в документах, що засвідчують/підтверджують право власності/користування земельними ділянками.

Відсутність та/або невірне зазначення кадастрового номеру

Кадастровий номер земельної ділянки слід вказувати у форматі 0000000000:00:00:0000.

Інформація про площу земельної ділянки

Не допускається заповнення площі землі в колонці 8 та 9 по одному кадастровому номеру (у га та м. кв). Слід зважати на наявність/достовірність інформації про площу земельної ділянки.

Плутанина у розділах декларації

Поширеною помилкою є заповнення невірного розділу декларації, наприклад, коли під час подання податкової звітності з орендної плати платником заповнюється розділ І та навпаки. Така плутанина унеможливлює здійснення аналізу та узагальнення інформації.

Невірний код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ

В окремих випадках, коли це відповідає сутності податку або збору та є необхідним для його адміністрування, форма податкової декларації додатково може містити такі обов'язкові реквізити, зокрема, код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ (пункт 48.4 статті 48 Кодексу).

Обов'язкові реквізити - це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений цим Кодексом статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Так, внаслідок подання декларації з невірно зазначеним кодом КОАТУУ за вказаним кодом виникає об’єкт оподаткування з нарахованими податковими зобов’язаннями, а за кодом КОАТУУ, де фактично знаходиться земельна ділянка, виникає факт неподання або несвоєчасного подання декларації, що спричинить застосовуються штрафних санкцій.

Отже, підсумовуючи, просимо бути уважними під час подання звітності з плати за землю та не наражати себе на штрафні санкції.

Слідкувати за змінами у податковому законодавстві та роз’ясненнями його норм можна на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України та, зокрема, на субсайті Офісу великих платників податків ДПС.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку