Новини

Алгоритм стягнення аліментів

10.08.2020

У Міністерстві юстиції України розповіли про алгоритм стягнення аліментів у випадку, якщо один із батьків ухиляється від сплати коштів на утримання та виховання своєї дитини:

КРОК 1️⃣. Підготувати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів. Це можна зробити самостійно, скориставшись зразками (посилання: https://cutt.ly/odIDDLM ), або звернувшись за допомогою до юриста. У тому випадку, коли ви, наприклад, маєте статус ветерана війни (учасника бойових дій) чи внутрішньо переміщеної особи, або ваш середньомісячний дохід менше 2-х прожиткових мінімумів (з 1 липня 2020 року для пенсіонерів та осіб з інвалідністю – не більше 3424 грн, для всіх інших – не більше 4394 грн) – ви можете отримати правову допомогу безоплатно. Для цього потрібно звернутися до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за місцем вашого проживання чи перебування (контакти: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/ ).

КРОК 2️⃣. Подати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу з додатками до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання.

КРОК 3️⃣. Отримати рішення суду та виконавчий лист або судовий наказ.

КРОК 4️⃣. Звернутися до органу державної виконавчої служби за місцем реєстрації боржника (контакти: https://minjust.gov.ua/str_ter ) із заявою про відкриття виконавчого провадження про стягнення аліментів із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти; прізвища, імені, по батькові стягувача, реквізитів документа, що посвідчує його особу (зразок заяви: http://udvs-dp.gov.ua/catalog/item/208 ) та судовим наказом або виконавчим листом про стягнення аліментів.

КРОК 5️⃣. Орган державної виконавчої служби приймає документи, перевіряє їх і у разі відсутності зауважень відкриває виконавче провадження та стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом.

Крім того, виконавчий документ про стягнення аліментів разом із заявою може бути самостійно надісланий вами як стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі-підприємцю, фізичній особі, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

На изображении может находиться: 1 человек, текст

На изображении может находиться: 1 человек

На изображении может находиться: ‎2 человека, ‎текст «‎و MIH стерство украёни довра справедливсть закон алгоритм стягнення алиментив: пдготувати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу про стягнення алментi̇в подати позовну заяву/заяву про видачу судового наказу мсцевого суду зареестрованим мисцем проживання отримати рішення суду виконавчий лист судовий наказ звернутися органу державной виконавчой служби мсцем боржника заявою вi̇дкриття виконавчого провадження про стягнення алментив разі вдсутности зауважень, орган вдкривае виконавче провадження стягуе боржника алменти розмірі, визначеному виконавчим документом‎»‎‎

 

На изображении может находиться: 2 человека, текст

На изображении может находиться: 2 человека, текст «AA MIHICTEPCTBO справедливсть відмінності наказного та позовного провадження справах про стягнення алментi̇в наказне провадження звертатися позовне провадження судовий 36ір мсцевого зареестрованим боржника (видповдача) есплачуеться вдбуваеться розгляд справи проживання (позивача) розгляд проводиться судового засдання повдомлення заявника боржника именуються сторони справи розгляд справи вдбуваеться викликом сторин шляхом надсилання повсток заявник прохан боржник хтозвертаеться алменти) позивач розгляду справи звертаеть алмент вдповдач розглядаеть протягом надходження, видачу судового встановлено термi̇нi̇ протягом надходження позовнойз вдкриваеться провадження вi̇дкритт встановленому законом порядку мисце проживання фзичнойособ моменту боржника»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку