Новини

Чи звільняються від адміністративної відповідальності роботодавці за порушення законодавства по ЄСВ в період карантину

30.07.2020

Чи звільняються від адміністративної відповідальності роботодавці за порушення законодавства по ЄСВ у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби?

Відповідно до ст. 26 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) посадові особи платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) несуть адміністративну відповідальність за: порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ; неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ.

За порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності по ЄСВ до посадових осіб підприємств, установ застосовується відповідальність відповідно до ст. 1651 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

Згідно з п. 911.1 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464 не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 01 по 31 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) (далі – карантин):

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ  одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом № 2464, до контролюючих органів.

Крім того, протягом періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 911.2 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Враховуючи викладене, до платників ЄСВ на період дії карантину не застосовуються штрафні санкції та не нараховується пеня за неповну сплату або несвоєчасну сплату сум ЄСВ і несвоєчасне подання звітності, проте відсутня норма щодо звільнення від адміністративної відповідальності за зазначені порушення.

За матеріалами «ЗІР: категорія 201.09» ​

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку