Новини

Деякі особливості складання РК до зареєстрованих в ЄРПН «зайво складених» податкових накладних

29.07.2020

Які особливості складання розрахунків коригування до зареєстрованих в ЄРПН «зайво складених» податкових накладних?

Особливості складання розрахунків коригування до зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) «зайво складених» податкових накладних визначено п. 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (далі – Порядок № 1307), згідно з яким у разі реєстрації в ЄРПН двох і більше ПН, складених на одну операцію з постачання товарів/послуг, постачальник (продавець) складає РК до «зайво складених» податкових накладних.

З метою такого коригування продавець (постачальник) повинен самостійно визначити, яка з кількох складених ним на одну і ту ж операцію ПН є правильною, а яка (які) «зайво складеною(ними)».

 При цьому один РК можна скласти лише до однієї «зайво складеної» податкової накладноїПН. Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів/послуг складено кілька податкових накладних, розрахунки коригування, особливості складання яких визначені у п. 24 Порядку № 1307, складаються окремо до кожної податкової накладної, яка визначена платником як «зайво складена», у тому числі і до податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю).

У результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів/послуг в ЄРПН має залишитися одна ПН«правильна». Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів/послуг не залишиться жодної ПН.

Які особливості складання розрахунку коригування до зареєстрованої в ЄРПН «зайво складеної» податкової накладної за умови, що до 01.12.2018 до «зайво складеної» податкової накладної вже був складений та зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування?

У разі якщо до набрання чинності Порядком № 1307 (тобто до 01.12.2018 року) до «зайво складеної» ПН вже був складений та зареєстрований в ЄРПН РК, в результаті реєстрації якого показники такої ПН виведено в «0», платник податку може скласти ще один «інформаційний» РК до такої «зайво складеної» податкової накладної.

У такому «інформаційному» РК:

  • у верхній лівій частині РК у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» зазначається тип причини 20, при цьому позначка «✕» не проставляється;
  • у заголовній частині РК у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер ПН, яка визначена платником як «зайво складена» ПН;
  • розділи А і Б РК не заповнюються;
  • в першому інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної», яке знаходиться під табличною частиною РК, зазначаються дані щодо ПН, яка визначена платником як «правильна» ПН;
  • у другому інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеного та зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, «зайво складеної» на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна», зазначаються дані щодо РК до податкової накладної, що був складений та зареєстрований в ЄРПН і яким показники такої ПН виведено в «0».

Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН виключно постачальником (продавцем).

За матеріалами «ЗІР: категорія 101.16» 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку