Новини

Які обмеження можуть стосуватися бізнесу у зв'язку з продовженням карантину до 31 серпня

28.07.2020

22 липня 2020 року Уряд ухвалив нову Постанову № 641, що продовжує дію карантину в країні до 31 серпня.

Які зміни можуть бути впроваджені для діяльності бізнесу?

В залежності від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюються відповідні рівні небезпеки:

  • зелений;
  • жовтий;
  • помаранчевий;
  • червоний.

На території України на період дії карантину забороняється:

1)  перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без респіраторів або захисних масок.
2)  перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують її громадянство чи спеціальний статус;
3)  самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації.

При зеленому рівні небезпеки забороняється:

  • проведення масових заходів, крім проведення кінопоказів у приміщеннях кінотеатрів, за участю більше однієї особи на 5 кв. м. площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі). 
  • діяльність кінотеатрів та закладів культури з наповненістю залів понад 50% місць у кожному окремому залі;
  • здійснення регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах, в електричному, залізничному транспорті, у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, в кількості більше ніж передбачена технічною характеристикою транспортного засобу кількість місць для сидіння.

Перевізник несе відповідальність за забезпечення водіїв засобами індивідуального захисту.

При жовтому рівні небезпеки діють аналогічні заборони, що й при зеленому рівні, а також забороняється:

  • відвідування сторонніми особами установ і закладів соціального захисту, в яких тимчасово або постійно проживають/перебувають громадяни похилого віку, ветерани війни і праці, особи з інвалідністю тощо.

При помаранчевому рівні небезпеки зберігаються норми, що діють за умов жовтого рівня. Крім цього, забороняється:

  • проведення масових заходів з кількістю більше ніж 10 осіб та за участю більше однієї особи на 20 кв. м.площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід;
  • діяльність після 24 та до 7 години розважальних закладів, а також надання послуг громадського харчування з організацією дозвілля або без нього (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень тощо), закладів культури, крім кінотеатрів та надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки та замовлень на винос.
  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;
  • закладам охорони здоров'я проведення планових заходів з госпіталізації, крім надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів, надання допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим, проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації тощо.
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, закладів культури;
  • діяльність дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

При цьому, органи державної влади та місцевого самоврядування можуть встановлювати додаткові обмежувальні заходи.

При червоному рівні небезпеки діють заборони попереднього рівня. Додатково забороняються:

  • регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, крім перевезення:
  • легковими автомобілями;
  • службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які проінформовано не менш ніж за два дні органи Національної поліції;
  • приймання відвідувачів закладами у сфері культури, громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення, крім:
  • торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом;
  • провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об'єктів поштового зв'язку;
  • торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень.

При цьому, органи державної влади та місцевого самоврядування можуть встановлювати додаткові обмежувальні заходи.

До 1 вересня дозволяється:

1)  ФОП та фізичним особам, які здійснюють незалежну  професійну діяльність, вести облік доходів і витрат без використання книг обліку доходів, якщо їх ведення повинно розпочатися після встановлення карантину;
2)  залучення до роботи без проходження попереднього та періодичних медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, робота яких пов'язана із забезпеченням безпеки руху та обслуговуванням залізничного транспорту тощо.

Також на період дії карантину підприємствам рекомендується внести зміни до режимів роботи з метою встановлення початку роботи о 9, 10 чи пізніше (зокрема, оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів; поштова та кур'єрська діяльність; тимчасове розміщування та організація харчування; страхова діяльність; освіта; надання соціальної допомоги: мистецтво, спорт, розваги та відпочинок.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку