Новини

Від сплати ЄСВ за себе звільняються пенсіонери та особи з інвалідністю

28.07.2020

Фахівціі ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що пенсіонери та особи з інвалідністю звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Це передбачено частиною 4 статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Зокрема визначено, що фізичні особи - підприємці та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст.26 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до Закону пенсію або соціальну допомогу.

Звертаємо увагу, що пенсіонери та особи з інвалідністю можуть бути платниками єдиного внеску, виключно, за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Що стосується найманих працівників, у тому числі інвалідів або пенсіонерів за віком, сплата єдиного внеску підприємцями здійснюється на загальних підставах, згідно з чинним законодавством.

Нагадаємо, місячна мінімальна сума єдиного внеску з 1 січня становить 1039,06 гривень. Мінімальна сума єдиного внеску, що сплачується фізичними особами - підприємцями за себе у розрахунку на квартал у 2020 році становить 3117,18 грн (1039,06 грн ✕ 3 місяці), максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на 2020 рік становить – 70845,00 грн. (4723 ✕ 15).

Фізичні особи-підприємці сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, або щомісячно авансовим внеском – до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку