Новини

Виправлення помилки, допущеної у графі 4 таблиці 2 додатка (Д6) до декларації з ПДВ

24.07.2020

Яким чином виправити помилку, допущену у графі 4 таблиці 2 додатка 6 «Розрахунок сум ПДВ, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю» до декларації з ПДВ?

Відповідно до п. 2 розд. V1 Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (далі – Порядок № 21) відомості про суми ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, розраховані у порядку, визначеному розд. V1, зазначаються у таблиці 2 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю» (далі – таблиця 2) додатка 6 «Розрахунок сум ПДВ, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю» (далі – додаток 6) до декларації з ПДВ за операціями, звільненими від оподаткування податком відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.

Таблиця 2 заповнюється у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку, відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг. При цьому, у графі 4 зазначається сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги, розрахована відповідно до п. 3 розд. V1 Порядку № 21.

Згідно з п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) та п. 1 розд. IV Порядку № 21, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 102 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного
на час подання уточнюючого розрахунку.

При цьому у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку чи декларації, до якої включені уточнені показники, повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників (п. 3 розд. IV Порядку № 21).

Відповідно до форми податкової декларації з ПДВ при заповненні рядка 5.1 декларації передбачено подання додатка 6, тому виправлення помилки, допущеної у графі 4 таблиці 2 додатка 6, проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі – уточнюючий розрахунок), до якого додається додаток 6 з відміткою «уточнюючий».

В такому уточнюючому розрахунку:

  • до графи 4 переносяться показники податкової декларації з ПДВ, додаток 6 до якої уточнюється;
  • до графи 5 – всі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок;
  • у графі 6 відображається сума помилки (різниця між значенням графи 5 і графи 4 («+»/«-»)). У випадку, якщо значення графи 5 відповідає значенню графи 4, графа 6 не заповнюється.

В «уточнюючому» додатку 6 виправлення помилки, допущеної у графі 4 таблиці 2, здійснюється методом «сторно», а саме:

  • в першому рядку повторюється помилковий запис, вартісні показники сторнуються (вказуються зі знаком «-»);
  • у другому рядку – вказується правильний запис.
За матеріалами «ЗІР: категорія 101.25» 
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку