Новини

Зміна строків повідомлення про заплановане масове вивільнення працівників, - прийнято Законопроект

13.07.2020

ВРУ прийняла у першому читанні проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)"  (законопроект №3486).

Законопроект  розроблено з метою забезпечення соціального захисту безробітних осіб, працівників та роботодавців, які можуть стикнутися з негативними соціально-економічними наслідками в період карантину, а також  стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств.

У чому суть проблеми, яка потребує розв1язання:

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, діючою редакцією ст. 47 Закону України „Про зайнятість населення” передбачається надання допомоги по частковому безробіттю лише підприємствам із замкнутим циклом виробництва, а також не зазначено строки виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину працівникам підприємств у разі зупинення (скорочення) виробництва.

Також потребує доопрацювання норма щодо строків, у які роботодавці повідомляють територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, про заплановане масове вивільнення працівників. Адже Законом України від 12.12.2019  № 378-IX „Про внесення змін до Кодексу законів про працю України”  статтю 492 Кодексу законів про працю України було доповнено положенням щодо особливостей вивільнення державних службовців.

Зокрема для державних службовців встановлено термін попередження про наступне вивільнення не пізніше ніж за 30 календарних днів (для працівників, які не мають статус державних службовців, строк попередження встановлений не пізніше ніж за два місяці).

Статтями 241, 26 та 27 Закону України „Про зайнятість населення” передбачені заходи сприяння зайнятості осіб з інвалідністю (зокрема, заохочення роботодавців до працевлаштування таких осіб шляхом отримання компенсацій витрат: ЄСВ, на оплату праці, на перепідготовку та підвищення кваліфікації таких осіб). Такі компенсації здійснюються за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

При цьому ч. 2 ст. 382 Закону України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” визначено, що у випадках, коли іншими нормативно-правовими актами передбачено норми, що підвищують установлений цим Законом рівень соціального захисту осіб з інвалідністю, застосовуються положення тих нормативно-правових актів, які визначають найбільший рівень соціального захисту осіб з інвалідністю.

Однак в ст. 20 Закону України „Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” не визначено, що кошти, які надходять від сплати адміністративно-господарських санкцій і пені, можуть бути використані для фінансування заходів сприяння зайнятості осіб з інвалідністю, що викликає періодично непорозуміння у реалізації законодавства.

Основні положення законопроекту

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про зайнятість населення», Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Зміни до вказаних законів спрямовані на забезпечення соціального захисту населення, яке може постраждати від наслідків поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Законопроектом, зокрема, пропонується:

  • привести у відповідність строки, в які роботодавці повідомляють відповідний територіальний центр зайнятості, про заплановане масове вивільнення працівників;
  • врегулювати питання щодо надання ваучерів особам, звільненим з військової служби після участі у проведенні АТО/ООС без умови встановлення інвалідності;
  • дозволити головам сімейних фермерських господарств сплачувати єдиний соціальний внесок за себе та за членів сімейного фермерського господарства тощо.

Законопроектом також пропонується визначити, що кошти, які надійшли до державного бюджету від сплати адміністративно-господарських санкцій і пені, можуть використовуватись Фондом соціального захисту інвалідів для надання роботодавцям компенсацій, визначених у Законі України «Про зайнятість населення», які забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних за направленням центрів зайнятості.

За матеріалами ВРУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку