Новини

Ставка ПДВ 0% при продажу соціально незахищеним верствам населення товарів першої необхідності – продуктів харчування, ліків, житлово-комунальних послуг: проект Закону

10.07.2020

З метою захисту соціально незахищених верств населення – таких як пенсіонери, багатодітні сім’ї та внутрішньо переміщені особи, інші особи, які в більшості своїй перебувають за межею бідності, від надмірного оподаткування товарів першої необхідності, ВРУ зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту соціально незахищених верств населення від надмірного оподаткування» (законопроект № 3811).

Пропонується зменшення ставки ПДВ з 20% до 0% при продажу/постачанні таким соціально незахищеним верствам населення, продуктів харчування, напоїв (окрім алкогольних напоїв), лікарських засобів, виробів медичного призначення, житлово-комунальних послуг, в т.ч. теплової енергії, природного газу, електричної енергії та послуг з їх постачання.

Для суб’єктів господарювання запровадження нововведень можливе для застосування без понесення ними додаткових витрат, адже як при ручному, так і при автоматизованому продажу можливим є корегування ціни за рахунок зміни ставки податку, яка застосовується для оподаткування товару. Відповідний порядок може бути затверджено Урядом.

Також законодавчо пропонується заборонити органам виконавчої влади збирання даних по кожній операції купівлі, оскільки це призведе до значних адміністративних незручностей (наприклад, необхідність зазначення кожного номеру документу при здійсненні розрахунку, в роздрібній торгівлі призведе до значного збільшення тривалості касового обслуговування покупця; при цьому в разі описки, її неможливо буде виявити при відсутності фіскального чеку, а це в свою чергу призведе до неможливості наступного виправлення в державних інформаційних реєстрах, які можуть бути використані для верифікації соціальних виплат). Саме тому законодавчо передбачається вимога до Уряду запровадити заборону із збирання не знеособленої інформації про обсяги придбання/постачання товарів, робіт, послуг для таких окремих категорій громадян.

Законопроектом передбачається запровадження Урядом відповідного порядку підтвердження особою свого статусу для цілей застосування нульової ставки ПДВ – але у разі, якщо Уряд не запровадить даний порядок протягом визначеного часу – особи мають право використовувати наявні довідки/посвідчення для застосування нульової ставки ПДВ при постачанні відповідних товарів/робіт/послуг.

(законопроект № 3811).

 

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку