Новини

НБУ прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг

01.07.2020

Офіційно: відсьогодні Національний банк став регулятором ринків небанківських фінансових послуг.

Що принесе реформа, знана як «спліт», споживачам фінансових послуг, фінансовим установам та ринку:

  • Забезпечення фінансової стабільності на більш комплексному рівні завдяки регулюванню Національним банком не лише банківського, а й небанківського сектору.
  • Удосконалення регулювання небанківського сектору у відповідності до міжнародних стандартів та провідних практик і як наслідок – прозорий та здоровий ринок небанківських фінпослуг, який надає якісні послуги і заслуговує на довіру споживачів
  • Якісно нові, прозорі та зрозумілі умови ведення бізнесу небанківськими фінустановами та можливості для розвитку і впровадження інновацій.
  • Збільшення доступ населення до широкого кола фінансових послуг.
  • Посилення захисту прав споживачів та розширення системи гарантування на виплати з накопичувального страхування та вклади учасників кредитних спілок.

Як відбуватиметься регулювання для небанківських фінансових установ

  •  Модель регулювання та нагляду за цими фінансовими установами впроваджуватиметься поступово та, як і у випадку нагляду за банками, здійснюватиметься за ризик-орієнтованим підходом.
  •  Регулювання кожного сегменту ринку буде відрізнятися залежно від того, чи залучає фінансова установа кошти клієнтів. Якщо так – до таких установ буде більше уваги. Низькоризикові сегменти небанківських фінансових послуг навпаки навіть чекає дерегуляція. Загалом нагляд за діяльністю фінансових установ буде адекватним тим ризикам, які притаманні діяльності кожної з них.
  •  Буде вдосконалено вимоги до ліцензування, оцінки платоспроможності та ліквідності, корпоративного управління та системи управління ризиками, впровадити нагляд за ринковою поведінкою, а також визначити процедури реорганізації, відновлення діяльності та виведення компаній із ринку.

Національний банк переконаний, що в результаті вибудовування нової моделі регулювання буде створено умови для розвитку нових фінансових інструментів та бізнес-моделей, які забезпечать стійкість фінансової системи, розвиток небанківського ринку та захист прав та інтересів його клієнтів. ?

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку