Новини

Перехід із безстрокового трудового договору на строковий педагогічних працівників ЗЗСО — пенсіонерів

23.05.2020
Тема:

МОН в листі від 15.05.2020 р. № 1/9-259 надало роз’яснення та методичні рекомендації щодо переходу на строкові договори (контракти) педагогічних працівників та керівників ЗЗСО, яким виплачується пенсія за віком. Міністерство наполягає на тому, що відбувається не звільнення, а саме перехід. Однак, з деякими формулюваннями погодитися складно, оскільки вони не «вписуються» в норми чинного законодавства. Наведемо деякі з них.

1. МОН стверджує: припинення безстрокового трудового договору з одночасним укладанням строкового трудового договору (контракту) в межах триваючих трудових відносин оформляється шляхом видання відповідного кадрового наказу (розпорядження) засновника із внесенням запису до трудової книжки.

Втім, всі записи до трудової книжки вносять відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’ֹюсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58. І якщо вже говорити про перехід із безстрокового трудового договору на строковий, то дана Інструкція не місить вимог щодо внесення запису про такий перехід. Як і не містить вказівок зазначати в трудовій книжці строковий характер трудового договору (про це зазначають тільки в наказі). Крім того, навіщо вносити запис до трудової книжки про зміну характеру договору (безстроковий  строковий), якщо, на думку МОН, «звільнення  прийняття» не відбувається?

2. МОН стверджує: «безстроковий» трудовий договір до 01.07.2020 р. має бути припинений, причому в цій ситуації має місце «припинення трудового договору», але не «припинення трудових відносин», адже це різні поняття, які розмежовані як у Кодексі законів про працю України від 10.12.1971 р. (далі — КЗпП), так і в теорії трудового права.

Тут зовсім незрозуміло. Трудове законодавство України не передбачає ні механізму, ні процедури саме переведення працівника з одного виду договору на інший у зв’язку з досягненням ним пенсійного віку. При цьому КЗпП передбачає або зміну істотних умов оплати праці, або припинення трудових відносин за п. 9 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Нагадаємо: для тих роботодавців, які не хочуть йти шляхом звільнення і прийому, в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 19/2020, с. 25 ми навели рекомендації, які працюють в межах норм чинного законодавства та дозволять виконати вимоги п.п. 2 п. 3 розд. Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку