Новини

«Касові» спрощення від НБУ

23.05.2020
Тема:

Постановою Правління НБУ від 07.05.2020 р. № 59 внесено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148. Серед іншого бюджетним установам радимо звернути увагу на такі новації.

По-перше, з 01.07.2020 р. буде дозволено здійснювати переказ коштів через юридичних осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку.

По-друге, з 01.08.2020 р. до числа касових документів буде віднесено електронні розрахункові документи і буде дозволено в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням програмних РРО без ведення касової книги, оприбутковувати готівку шляхом: (1) щоденного створення засобами програмних РРО фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій; (2) направлення створених програмними РРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера.

По-третє, з 01.08.2020 р. відокремлений підрозділ, який приймає до обслуговування електронні платіжні засоби з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг і оснащений платіжним терміналом, отримає право видавати готівку з каси. Так би мовити, каси відокремлених підрозділів наділять функціями банкомату.

Нагадаємо: раніше таке право мали тільки власне установи. При цьому відокремлений підрозділ/установа має:

1) надрукувати квитанцію платіжного термінала/розрахункового документа та/або надіслати електронний розрахунковий документ на абонентський номер або електронну пошту особи, що звернулась;

2) відобразити цю операцію в книзі обліку розрахункових операцій або розрахунковій книжці в разі їх використання.

Складати видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій за день та здійснювати запис у касовій книзі буде не потрібно.

Звісно, послуга надається за умови, що вона передбачена правилами відповідної платіжної системи.

Постанова № 59 набрала чинності 25.05.2020 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку