Новини

Щодо подовження щорічної відпустки в зв’язку з знаходженням на лікарняному по догляду за дитиною

20.05.2020

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській  області надали роз'яснення щодо наступної ситуації:

Керівництво закладу відмовило працівниці подовжити кількість днів щорічної відпустки, так як під час неї вона знаходилась на лікарняному по догляду за дитиною.

Чи є правомірною відмова керівництва закладу прийняти листок непрацездатності до розгляду?

Фахівець Держпраці повідомила, що надання всім працівникам щорічної оплачуваної відпустки є реалізацією їх права на відпочинок, яке закріплене статтею 45 Конституції України. Умови, тривалість і порядок надання працівникам відпусток визначають Кодекс законів про працю України та Закон України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР "Про відпустки" (далі - Закон № 504).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону № 504/ у випадку тимчасової непрацездатності працівника, підтвердженої у встановленому порядку, щорічна відпустка (основна, додаткова) переноситься на інший період або продовжується. Така можливість передбачена і ст. 78 Кодексу законів про працю України, згідно з якою в щорічну відпустку не включаються дні хвороби працівника.

Продовжувати/переносити відпустку на дні лікарняного по догляду за дитиною (іншим членом сім’ї) не можна. Тому якщо працівник у період щорічної відпустки доглядає за хворою дитиною, то відпустка на дні хвороби дитини не продовжується. Пояснюється це тим, що у трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період відпустки саме працівника. Лікарняний по догляду в період відпустки працівнику не видадуть (пп. 3.11 і 3.15 Інструкції № 455).

Отже, документально підтвердити цей факт неможливо. І навіть якщо листок непрацездатності по догляду був помилково виданий, дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягають (ч. 6 ст. 22 Закону № 1105).

Тому можна зробити висновок: лікарняний по догляду за дні хвороби, що припадають на період відпустки, оплаті не підлягає, а відпустку не продовжують і не переносять.

Головний інспектор праці відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпровському регіоні Олена Лашкевич

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку