Новини

НБУ оприлюднив підходи до регулювання ринку небанківського лізингу

19.05.2020

Національний банк оприлюднив Білу книгу "Майбутнє регулювання небанківського лізингу". Це останній із шести запланованих секторальних документів, в яких Національний банк як майбутній регулятор ринків небанківських фінансових послуг описує поточний стан ринків, їх проблеми та заплановані зміни в регулюванні.

У розвинутих країнах послугою фінансового лізингу активно користуються населення та бізнес як альтернативою банківському кредитуванню. В Україні ринок фінансового лізингу зростав останні кілька років та досі залишається досить невеликим. 

Тому головною метою нового регулювання, запропонованого у Білій книзі, стане сприяння розвитку ринку фінансового лізингу на засадах прозорості, дотримання прав та інтересів клієнтів. Для цього передбачаються наступні ключові зміни.

По-перше, будуть уніфіковані вимоги до лізингодавців, які працюють у формі фінансових компаній чи у формі юридичних осіб з ліцензією на фінансовий лізинг. Хоча послугу вони надають однакову, наразі вимоги до них різні. Національний банк встановить єдині вимоги та для надання послуги фінансового лізингу вимагатиме від лізингодавця отримання ліцензії на здійснення діяльності фінансової компанії. Лізингодавці, що вже зараз існують на ринку, будуть переоформлені в статус фінансових компаній з відповідним видом ліцензії автоматично. Як і раніше, окрім надання фінансових послуг лізингодавці зможуть займатися також іншою господарською діяльністю, в тому числі оперативним лізингом. 

Хоча загалом до лізингових компаній будуть застосовуватись спрощені вимоги як до сегменту фінансового ринку без підвищеного ризику, який не залучає кошти населення, до таких компаній будуть збережені вимоги щодо обсягу капіталу. Лізингові компанії повинні підтримувати власний капітал на рівні 3 млн грн у випадку надання тільки послуг із фінансового лізингу або 5 млн грн, якщо лізингова компанія планує надавати дві або більше фінансових послуг.

По-друге, буде чітко врегулювано та розширено джерела фінансування фінансових компаній, адже обмеженість у можливостях залучення фінансування є однією з ключових перешкод для розвитку ринку. Лізингодавці зможуть, серед інших, залучати кошти в афілійованих осіб та кошти на умовах субординованого боргу, в тому числі від фізичних та юридичних осіб, які є кваліфікованими інвесторами. Також буде чіткіше врегульована можливість залучення коштів шляхом випуску боргових цінних паперів. 

По-третє, будуть підвищені вимоги до прозорості компаній та складання і розкриття звітності. Розвиток цього ринку можливий лише за умови довіри кредиторів та клієнтів, обізнаності населення та бізнесу і забезпечення дотримання прав всіх сторін. Інформативна звітність, складена за міжнародними стандартами та перевірена незалежним зовнішнім аудитом, повинна стати основною формою підтвердження фінансового стану компанії перед її контрагентами та кредиторами. Це також сприятиме спрощенню та здешевленню залучення фінансування лізинговими компаніями.

Національний банк готовий підтримувати законодавчі та урядові ініціативи, а також ініціативи самих лізингових компаній щодо вдосконалення податкового регулювання, надання податкових та інших стимулів для розвитку ринку лізингу в Україні.

Графіки приведення діяльності лізингових компаній у відповідність до нових вимог будуть визначені з урахуванням об’єктивних строків та можливостей учасників ринку лізингу виконати ці вимоги.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку