Новини

Допомога по частковому безробіттю, перерахована роботодавцям ФССУ, не є базою нарахування ЄСВ

15.05.2020

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що виплата працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину, за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

 Поняття часткове безробіття означає вимушене тимчасове скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції з причин економічного, технологічного і структурного характеру без припинення трудових відносин (абз. 24 п. 1 ст. 1 розд. І Закону України «Про зайнятість населення» №5067-VI від 05.07.2012).  

Коло платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ)  та база нарахування ЄСВ  визначені Законом України від 08.07.2010  №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Так, базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Розмежування видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ здійснюється згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 №5

Відповідно до п. 3.2 розд.ІІІ Інструкції №5, допомога по частковому безробіттю відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці.     

Враховуючи зазначене, сума допомоги по частковому безробіттю, яка перераховується роботодавцям - підприємствам Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для виплати застрахованим особам, не включається до бази нарахування ЄСВ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку