Новини

Відповідальність за використання праці неоформлених працівників, які проходять стажування

29.08.2018

Фахівцями Управління Держпраці під час проведення інспекційного відвідування ФОП з'ясовано, що працівники проходять стажування у швейному цеху і відповідно із ними не укладалися трудові чи цивільно-правові договори.

Також ФОП не було надано документів щодо офіційного працевлаштування найманих працівників (заяви працівників, трудові договори, штатний розпис, відомості нарахування заробітної плати, табелі обліку використання робочого часу працівників, розрахункові – платіжні відомості по виплаті заробітної плати вказаним працівникам тощо).

Відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпПУ за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. Так, фізичній особі-підприємцю доведеться сплатити 781 тисячу 830 гривень.

Інформаційно:

Звертаємо увагу, що з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватись випробування. Відповідно до ст. 26 КЗпПУ, умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюється всі вимоги законодавства про працю.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Окрім того, громадяни, які мають офіційний статус безробітного можуть проходити стажування – професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві, після закінчення якого, підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника. У всіх інших випадках – роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку – з першого дня виконання ним трудової функції.

Отже керівництвом Управління Держпраці у Хмельницькій області накладено штраф на фізичну особу-підприємця у розмірі 781 тисяча 830 грн. за використання праці сімох офіційно неоформлених працівників. 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку