Новини

Щодо особливостей застосування роботи жінок у нічний час, - роз’яснення Держпраці

22.04.2020

Фахівці Держпраці у Луганській області звертають увагу, що з урахуванням фізіологічних особливостей жіночого організму і виконання жінками функції материнства законодавством про працю встановлено додаткові гарантії для жінок.

Досить широко використовується праця жінок у нічний час. Необхідність використання праці жінок у нічний час пов'язана з характером виробництва, умовами праці та життя, наявністю так званих жіночих професій, а необхідність нічних змін зумовлена вимогами технологічного процесу, специфікою послуг, що надаються населенню, сезонним характером робіт.

Нагадаємо, що в статті 54 Кодексу Законів про працю України (далі – КЗпП) зазначено, що нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

Стаття 176 КЗпП повідомляє, що не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні, а також направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.

Статтею 175 КЗпП зазначено, що залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України.

Однак такий перелік дотепер не затверджений. Тож практично застосовувати цей критерій проблематично.

Зазначені у частині першій статті 175 КЗпП обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім'ї.

Також не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю без їх згоди (ст. 177 КЗпП).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку