Новини

Як визначається основне місце обліку ФОП, якщо він здійснив державну онлайн-реєстрацію за фактичним місцем проживання (перебування), яке не відповідає адресі реєстрації в паспорті?

10.04.2020

Як визначається основне місце обліку ФОП, якщо він здійснив державну онлайн-реєстрацію за фактичним місцем проживання (перебування), яке не відповідає адресі реєстрації в паспорті та чи перевіряють контролюючі органи відповідність відомостей з ЄДР обліковим даним платника податків?

Статтею 45 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визначається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Відповідно до п. 65.1 ст. 65 ПКУ взяття на облік фізичних осіб - підприємців у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755).

Відповідно до статті 9 Закону № 755 в ЄДР містяться, зокрема, відомості про місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою – підприємцем) фізичної особи – підприємця.

Відомості, які містяться в ЄДР контролюючі органи отримують у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами контролюючого органу.

Таким чином, першоджерелом відомостей щодо місцезнаходження фізичної особи – підприємця є ЄДР.

За матеріалами «ЗІР: категорія 116.04»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку