Новини

Як звільнити працівника у випадку скорочення штату, якщо на дату скорочення він перебуває на лікарняному?

09.04.2020

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення стосовно того, як провести процедуру звільнення у випадку скорочення штату працівників, якщо на дату скорочення працівник перебуває на лікарняному.

Фахівець зазначила, згідно зі ст. 492 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) про наступне звільнення працівника персонально письмово попереджають не пізніше ніж за два місяці до дати запланованого звільнення. При цьому чинне законодавство не передбачає виключення зі строку попередження працівника про наступне звільнення часу знаходження його у відпустці або на лікарняному.

Аналізуючи положення ч. 3 ст. 40 КЗпП, працедавцю за своєю ініціативою забороняється звільняти працівника у період його тимчасової непрацездатності. Виключення становлять випадки повної ліквідації підприємства та нез'явлення працівника на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності.

У зазначеній вище ситуації звільнення працівника провадиться у перший робочий день згідно з графіком роботи після закінчення тимчасової непрацездатності. Вдруге повідомляти працівника про звільнення за два місяці не потрібно, адже дата звільнення переноситься не з ініціативи та не з вини роботодавця.

А от листок непрацездатності потрібно буде оплатити повністю, оскільки його було видано ще під час перебування праці

Головний державний інспектор ГУ Держпраці у Дніпропетровській області Олена Аладіна

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку