Новини

Єдині підходи до формування та використання QR-коду підвищать зручність та швидкість розрахунків

07.04.2020

 

Національний банк розробив єдині підходи до формування та використання QR-коду для здійснення безготівкового переказу коштів із рахунку на рахунок (далі – кредитові перекази).

Сьогодні учасники платіжного ринку України вже використовують QR-коди для переказу коштів, у тому числі для оплати товарів та послуг. Водночас немає єдиних підходів до формування QR-кодів, тому учасники ринку формують їх за власними правилами. Через це відсутня взаємосумісність, коли QR-код, сформований одним учасником, оброблявся б у інфраструктурі іншого учасника. Це створює незручності як для надавачів товарів і послуг, так і для їх клієнтів.

У зв’язку з цим та у відповідь на побажання учасників українського платіжного ринку Національний банк вирішив запровадити єдині підходи до використання QR-коду для переказу коштів, зокрема кредитових переказів.

Відповідні норми містить проект постанови Правління Національного банку України “Про затвердження Правил формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів” (далі – Проект), що пропонується для громадського обговорення.

У документі викладено вимоги до формування елементів даних QR-коду, зокрема до:

  • структури полів, назви та призначення елементів;
  • довжини цих елементів, уключаючи їх обов’язковість та наповнення даними  залежно від призначення елемента;
  • характеристик символів QR-коду;
  • методів кодування символів даних;
  • форматів символів;
  • характеристик розмірів QR-коду;
  • правил корекції помилок;
  • алгоритмів декодування посилань;
  • інших параметрів, визначених міжнародним стандартом ISO/IEC 18004:2015.

Аналогічні підходи до формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів запроваджені багатьма країнами Європейського Союзу (зокрема, Австрією, Німеччиною, Бельгією, Фінляндією та Нідерландами).

Загалом QR-код може використовуватися під час оплати товарів та послуг (зокрема для формування рахунків на сплату державних, адміністративних та комунальних послуг тощо), а також для здійснення переказу коштів із рахунку на рахунок.

Водночас формування та використання QR-коду не буде обов’язковим. Проте, у разі використання QR-коду для здійснення кредитових переказів, учасники безготівкових розрахунків мають забезпечити його формування та використання у відповідно до Проекту.

Єдині підходи до формування та використання QR-коду для здійснення кредитових переказів сприятимуть:

  • підвищенню зручності та швидкості розрахунків;
  • суттєвому зниженню операційних ризиків, пов’язаних із помилковим заповненням платіжних реквізитів;
  • автоматизації бізнес-процесів учасників безготівкових розрахунків;
  • як результат – зростанню обсягів безготівкових розрахунків.

Аналіз регуляторного впливу цього Проекту.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 06 травня 2020 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, nbu@bank.gov.ua.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку