Новини

Підтримка для боротьби з COVID-19: податки, строки, фінзвітність, оренда

04.04.2020
Тема:

Закон України від 30.03.2020 р. № 540-ІХ (далі — Закон № 540) набрав чинності 02.04.2020 р. Він передбачає підтримку громадян, бізнесу, установ на час карантину. Далі — про головне.

Мораторій на перевірки Камеральні перевірки податкових декларацій за звітні (податкові) періоди березень–травень 2020 року або уточнюючих розрахунків, що були подані платниками податків протягом березня–травня 2020 року, можуть бути проведені лише протягом 60 к. дн., що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше — за днем їх фактичного подання. Не поширюються ці правила тільки на декларації й уточненки з ПДВ — їх перевіряють за старими правилами.

Також подовжено мораторій на перевірки органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності до 30.06.2020 р.

ЄСВ Закон № 540 продовжив термін відміни штрафів за порушення, що стосуються нарахування ЄСВ. Зокрема, штрафні санкції не застосовуються за такі порушення, вчинені в періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року:

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності щодо нарахування та виплати ЄСВ до податкових органів.

Також протягом періодів з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року платникам ЄСВ (у тому числі роботодавцям) та платникам податків (у тому числі роботодавцям щодо сплати ПДФО та ВЗ) не нараховується пеня, нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Податок на нерухомість Законом України від 17.03.2020 р. № 533-ІХ було скасовано податок на нерухомість на період березень–квітень 2020 року. Новим Законом № 540 передбачено скасування цього податку вже тільки на березень 2020 року, а за квітень 2020 року податок надійде до місцевих бюджетів, але так само, як і з плати за землю (див. с. 16), дозволено сплачувати квітневі зобов’язання з цього податку до 30.06.2020 р.

Єдиний податок ОМС надано право у 2020 році прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку (новий п. 52ПКУ). При цьому в даному разі не вимагається дотримуватися правил щодо строку прийняття та набрання чинності рішень про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів.

Оренда Новим п. 14 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) уточнено, що в ситуації з карантином може застосовуватися ч. 6 ст. 762 ЦКУ. Тобто на час карантину орендар може бути звільнений від плати за користування майном, якщо майно не могло бути використане ним. Зауважимо, що законотворці лише підкреслили можливість застосування чинної норми тільки для тих, хто не може наразі використовувати орендоване майно. Таким чином, коло звільнених нібито значно звузилось, але наприклад, є судження, що коли орендар залишає свої речі в орендованому приміщенні, то вже можна вважати, що він використовує його. Тож питань у цьому послабленні поки що більше, ніж відповідей, тому чекаємо на роз’яснення ФДМУ і тоді детальніше розглянемо це питання в газеті «Бухгалтерія: бюджет».

Оприлюднення фінзвітності Головні розпорядники бюджетних коштів оприлюднюють річну фінансову звітність, річну консолідовану фінансову звітність не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, шляхом розміщення на своїй веб-сторінці (ч. 4 ст. 14 Закону про бухоблік1).

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV.

Детальніше див. матеріал «Оприлюднення фінансової і бюджетної звітності: хто, де, коли» // «Бухгалтерія: бюджет», № 6/2020, с. 32.

Новим п. 12 розд. V Закону про бухоблік знято відповідальність за порушення строків оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік або консолідованої фінансової звітності за 2019 рік, якщо така звітність буде оприлюднена в період дії цього карантину або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем його завершення, але не пізніше 31.12.2020 р.

ОМС Внесено зміни до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР (далі — Закон про МС). Даною нормою на період оголошеного КМУ карантину визначено таке.

1. Право місцевих рад, їх постійних комісій та виконавчих комітетів проводити дистанційні засідання шляхом відео- та аудіоконференцій. Порядок проведення дистанційних засідань визначається в регламенті. На дистанційних засіданнях не можуть розглядатись питання, прийняття яких відбувається за результатами таємного голосування. Окрім цього, згідно з п. 4 нової ч. 11Прикінцевих та перехідних положень Закону про МС до порядку денного дистанційних засідань можуть включатися виключно питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інші питання щодо невідкладних робіт із ліквідації наслідків НС або якнайшвидшої ліквідації особливо тяжких НС, спричинених спалахами епідемій та пандемій, чи реалізації повноважень, пов’язаних з такими обставинами, процедурні питання.

2. На проекти рішень, рішення ОМС, їх посадових осіб з питань, визначених для розгляду на дистанційних засіданнях, не поширюються вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 р. № 1160-IVч. 3 ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI щодо оприлюднення проектів за 20 днів до розгляду та Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» від 01.07.2014 р. № 1555-VII (п. 6 ч. 11Прикінцевих та перехідних положень Закону про МС).

Детальний огляд зазначених змін для ОМС читайте в газеті «Місцева рада», № 4/2020, яка вийде 20.04.2020 р.

Працівники соцзахисту Кабміну доручено протягом одного тижня з 02.04.2020 р. встановити додаткові до встановлених законодавством доплати до зарплати працівникам сфери соцзахисту населення, які безпосередньо надають соцпослуги за місцем проживання/перебування отримувача соцпослуг (вдома), у розмірі до 100 % зарплати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), визначений КМУ, до завершення карантину (п.п. 8 п. 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 540).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку