Новини

Двічі спрощено процедуру держзакупівель в умовах карантину

03.04.2020
Тема:

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2019 р. № 530-IX встановлені особливості проведення закупівель в умовах карантину. Нововведення набрали чинності з 17.03.2020 р. Зверніть увагу, що вони тимчасові — діятимуть три місяці з дня набрання ними чинності. Що нового?

Пункт 8 згаданого Закону встановлює, що дія Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII (далі — Закон № 922не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є товари, роботи чи послуги, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19). Перелік таких товарів, робіт і послуг затверджений постановою КМУ «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України» від 20.03.2020 р. № 225. Загалом постанова № 225 спрямована на те, щоб надати можливість медзамовникам без зайвих зволікань та в найкоротші строки проводити закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для боротьби з коронавірусною інфекцією. Проте на практиці процедура закупівель, прописана у Порядку проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України, що затверджений згаданою постановою № 225, себе не виправдала, тож вона була доопрацьована ще раз.

29 березня на засіданні Уряду прийнято постанову № 248, яка полегшує процес таких закупівель. Відтепер замовнику потрібно лише оприлюднити інформацію про заплановану закупівлю та за результатами її проведення прозвітувати в електронній системі закупівель. Також тепер здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для подолання коронавірусної хвороби, можуть всі замовники на території України, тоді як раніше таку можливість мали лише заклади охорони здоров'я.

Останній зі згаданих документів — постано ва № 248 — набрала чинності 01.04.2020 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку