Новини

Реакція бізнесу на запровадження 30-ти денного карантину

26.03.2020

 на засіданні Уряду було прийнято рішення до 24 квітня продовжити карантин та запровадити режим надзвичайної ситуації на всій території України.

Європейська Бізнес Асоціація розуміє безпрецедентність ситуації з COVID-19, яка наразі склалась у всьому світі, а також важливість запобіжних заходів задля стримання поширення вірусу та підтримки здоров’я громадян.

На початку тижня Асоціація провела експрес-опитування підприємців, щоб з’ясувати, як вже вплинув карантин на їхній бізнес та якою буде реакція на його продовження.

Так, майже половина компаній (48%) вже зафіксувала від 20% до 50% втрат від доходів. Ще 16% прийняли рішення про зміну заробітної плати персоналу, а 14% – про скорочення штату. Базуючись на результатах опитування, вже зараз реакція бізнесу на таке рішення КМУ буде наступною: 23% планують зменшувати заробітну плату працівників, 17% – скорочувати штат, ще 6% – частково закривати бізнес, при цьому 23% не планують жодного скорочення чи зменшення, а 31% шукатимуть нові ніші для розвитку.

Анна Дерев’янко, Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:

"Очевидно, зупинка економічної активності вже впливає як на окремі бізнеси, так і на економіку в цілому, що в перспективі може позначитись і на благополуччі населення. А якщо жорсткі обмежувальні заходи триватимуть ще місяць, то найпесимістичніші прогнози можуть виявитись ще дуже навіть оптимістичними. Адже запас міцності в компаній починає закінчуватись, а у малого бізнесу – його немає вже. Тому, разом з порятунком життів варто думати й про порятунок економіки."

Так, за попередніми оцінками, базовим прогнозом наслідків карантину є скорочення ВВП країни на 4%, а за менш оптимістичного сценарію падіння може скласти до 9%.

Безперечно, збереження здоров’я громадян – головний пріоритет у нинішній ситуації. І наразі в країні вживаються посилені обмежувальні заходи, аби його досягти.

Однак, вже сьогодні очевидно, варто приймати зважені та конструктивні кроки, адже через місяць це буде робити пізно. За непрацюючої економіки, питання зайнятості населення, здійснення необхідних виплат і допомог та навіть медичне забезпечення можуть опинитися під загрозою. Крім того, сотні тисяч людей ризикують залишитися без роботи.

Тому, бізнес-спільнота закликає владу діяти зважено та приймати рішення з урахуванням довгострокових економічних наслідків. Адже вартість зупинки економіки через кілька місяців може мати руйнівні наслідки для всього населення, за оцінками експертів, навіть гірші, ніж сама пандемія, і знадобляться роки, аби її відбудувати. Тож дуже хочеться вірити, що приймаючи рішення про 30-ти денний карантин та надзвичайну ситуацію по всій країні влада це розуміє.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку