Новини

Prozorro закликає Кабмін спростити та зменшити час на проведення закупівель для протидії COVID-19

25.03.2020

Прийнята урядом постанова № 225 не полегшить, а навпаки ускладнить та затягне критично важливі закупівлі для подолання коронавірусної інфекції.

Державне підприємство “Прозорро”, а також департамент сфери публічних закупівель Мінекономіки закликають Кабмін спростити та зменшити час на проведення закупівель для протидії COVID-19. 

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада ухвалила “антикоронавірусний” Закон № 530, який передбачає виведення закупівель для подолання коронавірусної інфекції з-під дії Закону “Про публічні закупівлі”. Згідно з ним, державні установи та заклади охорони здоров`я зможуть напряму закуповувати необхідні ліки, медвироби, лабораторне та медичне обладнання для протидії коронавірусу, лише звітуючи про ці закупівлі в системі Prozorro по факту.

Для впровадження Закону Кабмін визначив чіткий перелік товарів і послуг для подолання COVID-19, а також порядок проведення таких закупівель. 

Але ця постанова навпаки ускладнить та штучно затягне процес закупівель та створить додаткове навантаження на працівників, які будуть працювати в умовах пандемії. 

Що передбачає прийнята постанова №225?

  1. Державний замовник (наприклад, лікарня) має опублікувати в системі Prozorro оголошення про закупівлю разом з технічною специфікацією товару, що закуповують;
  2. Згодом має перевірити, чи не внесений потенційний постачальник до реєстру корупціонерів; чи не вчиняв узгоджені антиконкурентні дії на торгах тощо;
  3. Потім проводить переговори з учасником;
  4. Зрештою, замовник укладає договір про закупівлю з постачальником товару не раніше ніж через 48 годин (!) з моменту публікації інформації про закупівлю. Відтак замовники будуть змушені чекати 2 доби для купівлі життєво необхідних товарів, аби не порушити закон;

В умовах, коли всі сили та ресурси країни покладені на боротьбу з епідемією, важливо полегшувати проведення критично важливих закупівель. Натомість прийнята Кабміном постанова відбиратиме час та сили людей та створить ризик нестачі необхідних ліків, засобів індивідуального захисту та обладнання, коли вони є життєво необхідним. І надмірний та нічим не виправданий контроль буде шкодити нашій спільній меті — ефективній протидії поширенню коронавірусний інфекції.

Крім того, ухвалені урядом зміни передбачають внесення технічних змін у електронну систему публічних закупівель Prozorro, що взагалі унеможливить проведення закупівель для протидії COVID-19 найближчим часом.

Закликаємо Кабінет Міністрів України повернутись до редакції, яка була розроблена департаментом сфери публічних закупівель Мінекономіки та направлена до Кабміну 20.03.2020. Вона передбачає максимально простий та прозорий механізм для державних замовників: установа проводить переговори з постачальником, укладає договір і лише звітує про нього та весь подальший перебіг закупівлі у системі Prozorro. Це дозволить державним замовникам проводити закупівлі необхідних медикаментів, засобів індивідуального захисту та обладнання за один день.

За матеріалами prozorro.gov.ua

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку