Новини

Чи перевірятимуть податківці заявлене до бюджетного відшкодування ПДВ?

25.03.2020

Фахівці Офісу великих платників податків повідомили, що підрозділом 10 розділу XX «Перехідні положення» (враховуючи зміни прийняті законом від 17.03.2020 року) Податкового кодексу України (далі - Кодекс), встановлено мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року. Винятком є лише  документальні позапланові перевірки з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 Кодексу.

Тобто, перевірки декларацій, в яких заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав передбачених Кодексом здійснюватимуться відповідно до законодавства. Крім того нагадаємо, така документальна позапланова перевірка проводиться щодо законності декларування від’ємного значення з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис грн.

Отримати бюджетне відшкодування платники можуть тільки у разі узгодження контролюючим органом заявленої суми за результатами камеральної перевірки, яка проводиться протягом 30 календарних днів.

Проте контролюючий орган має право протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання, провести документальну перевірку. Рішення про проведення документальної перевірки приймається не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки.

Важливо, що мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок вводиться на період з 18 березня і його дія не розповсюджується на перевірки, завершені по 17 березня 2020 року включно.

Щодо розпочатих та незавершених перевірок, то відповідно до пункту 522 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені станом на цю дату, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року.

Слід враховувати, що введення мораторію на проведення перевірок не позбавляє платників податків права подавати відповідно до пункту 86.7 статті 86 Кодексу заперечення до актів перевірок, завершених до запровадження мораторію, та оскаржувати прийняті за їх результатами податкові повідомлення-рішення.

Офісом шляхом коригування плану – графіка проведення документальних планових перевірок платників податків на 2020 рік переносяться терміни проведення документальних планових перевірок, які мали розпочатися у період з 18 березня 2020 року до 31 травня 2020 року.

На офіційному вебсайті Державної податкової служби України розміщено оновлений план-графік перевірок.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку