Новини

Особливості користування гуртожитками закладів фахової передвищої та вищої освіти: є положення

21.02.2020
Тема:

МОН наказом від 21.11.2019 р. № 1452 затвердило Положення про особливості користування гуртожитками закладів фахової передвищої та вищої освіти (далі — Положення № 1452).

Положення № 1452 поширюється на заклади:

  • фахової передвищої, вищої освіти незалежно від форми власності та підпорядкування;
  • відокремлені структурні підрозділи закладів освіти (далі — заклади освіти).

Норми Положення № 1452 не стосуються закладів вищої духовної освіти, вищих військових навчальних закладів (закладів фахової передвищої військової освіти, закладів фахової передвищої освіти із специфічними умовами навчання, ЗВО із специфічними умовами навчання), військових навчальних підрозділів ЗВО.

Гуртожитки закладів освіти використовуються для проживання здобувачів вищої та фахової передвищої освіти під час навчання за очною (денною), заочною формою здобуття освіти, які не мають постійного місця проживання за місцем розташування закладу освіти. Залучення мешканців гуртожитку до виконання будь-яких робіт з його благоустрою та/або прилеглої території може здійснюватися виключно за їх згодою.

Розмір плати за проживання в гуртожитках закладів освіти державної та комунальної форм власності встановлює керівник закладу освіти за погодженням з органом студентського самоврядування з урахуванням вимог наказу Мінмолодьспорту, Мінфіну, МОЗ від 28.03.2011 р. № 284/423/173.

Визначено, що гуртожиток закладу освіти є частиною його цілісного майнового комплексу, керівництво яким здійснює керівник такого закладу.

Відповідно до Положення № 1452 та Примірного положення про користування гуртожитками, затвердженого постановою КМУ від 20.06.2018 р. № 498заклад освіти розробляє власне положення про користування гуртожитком закладу освіти (далі — Положення про користування гуртожитком), яке затверджує керівник закладу освіти за погодженням з органами студентського самоврядування.

Заклади освіти оприлюднюють на своїх веб-сайтах:

  • інформацію про наявність гуртожитків, наявність вільних місць у гуртожитках, розмір плати за проживання в них, у тому числі в разі надання житлових приміщень підвищеного рівня комфортності;
  • Положення про користування гуртожитком;
  • зразок договору найму житлового приміщення гуртожитку.

Передбачено, що приміщення гуртожитків під час канікул можуть надаватись у користування відповідно до Переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796. Здобувачам освіти, які поселяються до гуртожитку закладу освіти після закінчення канікул, надаються кімнати, в яких вони мешкали раніше.

Представники адміністрації закладу освіти, студентського містечка, науково-педагогічні, педагогічні та інші працівники закладу освіти в межах виконання своїх посадових обов’язків мають право безперешкодного цілодобового доступу до гуртожитку закладу освіти.

Наказ № 1452 набрав чинності 14.02.2020 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку