Новини

Держслужбовці вивільняються з 13.02.2020 р.? Платіть вихідну допомогу в розмірі двох середніх зарплат

21.02.2020
Тема:

Законом України від 14.01.2020 р. № 440-IX (набрав чинності 13.02.2020 р.) внесено зміни до Митного кодексу України від 13.03.2012 р. № 4495-VI (далі — МКУ) та деяких інших законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи. Заразом виправлено деякі неузгодженості в Законі «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Митні органи У ст. 585 МКУ визначено нові умови оплати праці посадових осіб та працівників митних органів (зокрема, визначено складові зарплати).

Схеми посадових окладів посадових осіб митних органів визначаються Кабміном та не включаються до загальної схеми посадових окладів держслужбовців. Для інших категорій працівників митних органів умови оплати праці визначаються чинним законодавством, що встановлює умови оплати праці для відповідних категорій працівників.

Пунктом 2 розд. ІІ Прикінцевих положень Закону № 440-IX встановлено, що спеціальні звання митної служби, визначені МКУ, присвоюються посадовим особам митних органів, яким раніше було присвоєно спеціальні звання податкової та митної служби, за співвідношенням незалежно від займаних посад (співвідношення наведені в цьому пункті).

Вивільнення держслужбовців По-перше, ст. 87 Закону № 889 приведено у відповідність до ч. 6 ст. 492 КЗпП, а саме визначено, що:

  • суб’єкт призначення або керівник держслужби попереджає держслужбовця в письмовій формі не пізніше ніж за 30 календарних днів про наступне звільнення на підставі п. 1 ч. 1 ст. 87 Закону № 889 (скорочення чисельності або штату держслужбовців, скорочення посади держслужби внаслідок зміни структури або штатного розпису держоргану без скорочення чисельності або штату держслужбовців, реорганізація держоргану) та п. 11 ч. 1 ст. 87 Закону № 889 (ліквідація держоргану) (оновлений абз. 1 ч. 3 ст. 97 Закону № 889);
  • суб’єкт призначення або керівник держслужби може пропонувати держслужбовцю будь-яку вакантну посаду держслужби у тому самому держоргані (за наявності). При цьому не застосовуються положення КЗпП щодо обов’язку суб’єкта призначення отримати згоду профспілки на звільнення.

По-друге, ліквідували несправедливість з приводу виплати вихідної допомоги в разі ліквідації держоргану. Так, тепер у разі звільнення з державної служби на підставі пп. 1 та 11 ч. 1 ст. 87 Закону № 889 держслужбовцю виплачується вихідна допомога в розмірі двох середньомісячних зарплат (оновлена ч. 4 ст. 87 Закону № 889). Нагадуємо, що до цього часу такого уточнення для підстави ліквідації не було, тому і підстав для виплати допомоги не було (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 5/2020, с. 4). Отже, при звільненні з 13.02.2020 р. (незалежно від того, за новою чи за старою процедурою звільняється держслужбовець) на підставі пп. 1 та 11 ч. 1 ст. 87 Закону № 889 слід виплатити вихідну допомогу в розмірі двох середньомісячних зарплат.

По-третє, у разі видачі наказу про звільнення держслужбовця на підставі ч. 1 ст. 87 Закону № 889 у період тимчасової непрацездатності держслужбовця або його відпустки із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки, оформлення і видача трудової книжки, а також розрахунок при звільненні проводяться протягом семи днів із дня звільнення (абз. 2 ч. 5 ст. 87 Закону № 889).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку