Новини

Зміни до КЗпП: нюанси вивільнення держслужбовців та зниження трудових штрафів

07.02.2020
Тема:

Законом України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» від 12.12.2019 р. № 378-IX (далі — Закон № 378) внесено зміни до Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 р. (далі — КЗпП).

Вивільнення держслужбовців Внесено уточнення в порядок скорочення державних службовців (ч. 6 ст. 492 КЗпП), а саме:

  • про наступне вивільнення держслужбовця повідомлятимуть не пізніше ніж за 30 календарних днів;
  • згода на звільнення від профспілки не потрібна, хоча не пізніше ніж за 30 календарних днів до запланованих звільнень профорганізації має надаватися інформація щодо цих заходів;
  • установи при скороченні держслужбовця не зобов'язані виконувати норму про переведення за його згодою на іншу роботу (ч. 2 ст. 40 КЗпП), як і норму про переважне право на залишення на роботі (ч. 2 ст. 492 КЗпП). Ці норми КЗпП на держслужбовців більше не поширюються.

Трудові штрафи Переглянуто відповідальність за порушення законодавства про працю. Зокрема, зменшено розміри штрафів за деякі порушення для роботодавців. Закон № 378 набрав чинності 02.02.2020 р. Отже, з цієї дати знижено розміри штрафів:

1) з 30 до 10 розмірів МЗП1, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно такі порушення:

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;
  • виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ, ПДФО та ВЗ.
Мінімальна заробітна плата.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Новим є те, що у випадку вчинення такого порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення (орієнтир — на дату складання акта) другий штраф складе вже 30 МЗП.

2) з 10 до 2 розмірів МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення — недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Є можливість уникнути штрафу, якщо буде виконано припис (ч. 6 ст. 265 КЗпП).

3) з 10 до 4 розмірів МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення — недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання «військових обов’язків» (передбачені Законами України від 25.03.1992 р. № 2232-XII, від 12.12.1991 р. № 1975-XII, від 21.10.1993 р. № 3543-XII).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Є можливість уникнути штрафу, якщо буде виконано припис (ч. 6 ст. 265 КЗпП).

4) зі 100 до 16 розмірів МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення у випадку недопущення до проведення перевірки з питань, названих в абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Без змін залишився розмір штрафу за порушення інших вимог законодавства про працю — 1 МЗП, але накладають його тепер за кожне порушення.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Є можливість уникнути цього штрафу, якщо буде виконано припис (ч. 6 ст. 265 КЗпП).

Новий штраф — 2 МЗП за кожне порушення, у випадку вчинення порушення інших вимог законодавства про працю повторно протягом року з дня виявлення порушення (орієнтир — на дату складання акта).

Як бачимо, новим і неприємним для роботодавця є те, що хоча розмір штрафу за перше порушення інших вимог трудового законодавства і не збільшено (як і раніше, це 1 МЗП), але їх будуть накладати за кожне інше порушення.

А отже, якщо установа не виконає припис повністю або частково, то розмір штрафу складе добуток кількості невиправлених інших порушень і 1 МЗП.

Якщо протягом року буде ще раз виявлено порушення тих же інших норм трудового законодавства, що вже були зафіксовані в акті, то буде застосований штраф у двократному розмірі МЗП.

При цьому шансу уникнути його шляхом виконання припису не буде.

Якщо вже так сталося, що ви не уникли штрафу, то є шанс зменшити його суму вдвічі. Для цього сплатіть його половину протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу (ч. 5 ст. 265 КЗпП).

Закон № 378 набрав чинності 02.02.2020 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку