Новини

Безперервний професійний розвиток: запитання-відповіді

05.02.2020

Безперервний професійний розвиток (БПР) для лікарів – можливість вільно обирати цікаві для себе теми та заходи, зручні формат та час навчання, а також надавачів освітніх послуг. Отримані за таке навчання бали можна використовувати для власної атестації. Упродовж року лікарю необхідно набрати щонайменше 50 балів БПР. Практично БПР в Україні впроваджується з квітня минулого року. А цьогоріч він став обов’язковим. Водночас лікарі мають запитання щодо своєї освітньої діяльності. Зібрали відповіді на найпоширеніші з них.

Спеціальність та нарахування балів

Запитання 1: Якщо лікар має кілька спеціальностей, чи потрібно набирати по 50 балів окремо по кожній? 

Відповідь 1: Ні, не потрібно, оскільки наказ не передбачає обмеження балів БПР виключно “за фахом”.

Запитання 2: Бали необхідно набирати лише за своєю спеціальністю? 

Відповідь 2: Бали необхідно набирати відповідно до потреб вашої індивідуальної лікарської практики, на власний розсуд. 

Запитання 3: Якщо лікар, наприклад, за один рік набрав 30 балів, а за наступний 80 балів, чи сумуватиметься результат за 2 роки?

Відповідь 3: Ні. Кількість балів не сумується за кілька років, вся концепція БПР вибудовується на регулярному навчанні впродовж життя. Винятки можуть бути для окремих випадків, передбачених пунктом 4 Розділу V Порядку проведення атестації лікарів (стан здоров’я лікаря, військові дії, надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру тощо).

Запитання 4: Чи сумуються бали за англомовні та україномовні онлайн курси? Тобто чи можна набрати 20 балів за англомовні та 15 балів за україномовні (35 балів в сумі)?

Відповідь 4: Додаток 5 не передбачає обмежень щодо додавання балів за англомовні та україномовні курси.

Запитання 5: Чи діють вимоги щодо накопичення балів БПР у період відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами або догляду за дитиною?

Відповідь 5: Ні. На цей період вимоги не розповсюджуються, хоча за бажання лікаря у такій відпустці виконувати їх можна.

Освітнє портфоліо

Запитання 6: Чи треба надсилати копію індивідуального портфоліо для щорічної перевірки у 2020 році?

Відповідь 6: Ні. Щорічна перевірка особистих освітніх портфоліо планується з 2021 року. Тобто до 01 березня 2021 року необхідно буде надіслати портфоліо за 2020 рік.

Особливі випадки

Запитання 7: Яка процедура БПР передбачена для науково-педагогічних працівників медичних університетів? 

Відповідь 7: Усі лікарі України зобов’язані виконувати єдині вимоги до БПР. Порядок атестації науково-педагогічних працівників вищих медичних закладів визначено наказом МОЗ України від 22 лютого 2019 року №446.   

Запитання 8:  Чи стосується БПР біологів та біохіміків? Чи для цих спеціалістів актуальний ПАЦ?

Відповідь 8: Нині БПР запроваджено для лікарів. Тому вимоги наказу МОЗ України № 588 щодо атестації професіоналів з вищою немедичною освітою поки залишаються чинними. В майбутньому концепція БПР має поширюватися на всі категорії працівників сфери охорони здоров’я: фармацевтів, професіоналів з вищою немедичною освітою, медичних сестер та інших фахівців.

Де навчатися

Запитання 9: Які саме англомовні онлайн-курси визнаються при оцінюванні БПР?

Відповідь 9: Окремого переліку “визнаних МОЗ” курсів чи провайдерів поки не існує. Обирайте види освітньої діяльності та надавачів освітніх послуг відповідно до власних потреб та можливостей.

Запитання 10: Чи залишаться заклади післядипломної освіти без курсантів?

Відповідь 10: Без користувачів однозначно залишаться ті надавачі освітніх послуг, які пропонуватимуть неякісний контент і не намагатимуться адаптуватись до потреб цільової аудиторії. Для інших концепція БПР – нескінченне джерело причин самовдосконалюватись та можливість розширити аудиторію. 

Запитання 11: Чи обов’язково проходити тематичні курси на базових кафедрах, якщо балів вистачає за рахунок конференцій та інших заходів? 

Відповідь 11: Ні, необов’язково. Перевагою безперервного розвитку якраз і є те, що лікарі вільно можуть обирати надавача освітніх послуг та заходи БПР відповідно до власних потреб та можливостей. Будь ласка, перекажіть це колегам :)

Запитання 12: Які заходи є обов’язковими для БПР?

Відповідь 12: Жоден захід не має обов’язкового характеру. Лікарі вільно можуть обирати заходи відповідно до професійних потреб.

Чим регулюється БПР

Запитання 13: Яким нормативним актом затверджується перелік курсів Тематичного Удосконалення лікарів?

Відповідь 13: На сьогодні загальний перелік циклів тематично удосконалення регламентується наказом МОЗ України від 07 грудня 1998 року №346 “Про затвердження Переліку назв циклів спеціалізації та вдосконалення лікарів і провізорів у вищих медичних (фармацевтичному) закладах (факультетах) післядипломної освіти”. Тематика окремих циклів визначається навчально-виробничими планами закладів та факультетів післядипломної освіти.

Запитання 14: Яким документом регулюється БПР?

Відповідь 14: Постанова Кабінету Міністрів України № 302 від 28 березня 2018 року та Наказ МОЗ України від 22 лютого 2019 року №446 регулюють впровадження  безперервного професійного розвитку для лікарів.

За матеріалами МОЗ України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку