Новини

Скасування обов’язку для ФОП сплачувати мінімальний розмір ЄСВ у разі відсутності доходу, - ВРУ прийняла Закон у першому читанні

05.02.2020

Парламент прийняв за основу проект Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо усунення дискримінації за колом платників)" (законопроект №2166).

Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, відповідно до статті 24 Конституції України  громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Попри те, що дискримінація в Україні заборонена, Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  (далі – Закон) містить суперечливі положення щодо окремого кола платників єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ).

Відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 4 Закону  платниками ЄСВ є:

  • ФОП, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Тобто платники ЄСВ розмежовані на фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Однак, практика діяльності податкових органів показує негативний  системний досвід безпідставного встановлення фізичним особам-підприємцям ознаки незалежної професійної діяльності.

Оскільки Закон не визначає такого платника ЄСВ, як фізична особа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, то самостійне встановлення фізичній особі-підприємцю ознаки незалежної професійної діяльності прямо протирічить встановленому порядку постановки на облік суб’єктів підприємницької діяльності як платників ЄСВ.

Крім цього, обов’язок сплати ЄСВ пенсіонерами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, є також дискримінаційним. Пенсіонери – суб’єкти підприємницької діяльності звільнені законодавством від сплати такого внеску.

Встановлення обов’язку сплати ЄСВ  без отримання доходу не відповідає легальній меті державного регулювання даного виду відносин та є непослідовним у контексті самого Закону, який визначає об’єктом нарахування ЄСВ саме отриманий дохід. Також зазначене положення суперечить Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо кола осіб, які мають право на державну трудову пенсію.

Аналіз актуальної судової практики Верховного Суду (наприклад, ВС/КАС № 520/3939/19 від 02.09.2019 р.) свідчить  про численне зростання спорів щодо нарахування та сплати ЄСВ самозайнятою особою і подвійного нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за результатами здійснення одного й того ж виду господарської діяльності. А також дає підстави стверджувати, що встановлення податковим органом фізичній особі-підприємцю ознаки незалежної професійної діяльності протирічить встановленому порядку постановки суб’єктів підприємницької діяльності як платників ЄСВ на облік та є безпідставним.

Що пропонують?

Законопроектом пропонується удосконалити норми чинного законодавства України щодо нарахування та сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до статей 4 та 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме:

  • доповнити перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, особами, які провадять незалежну професійну діяльність якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • звільнити осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • скасувати зобов’язання для фізичних осіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір ЄСВ у разі відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

 

За матеріалами ВРУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку