Новини

Поради для керівників та медперсоналу ПМД стосовно підвищення якості надання медичних послуг з вакцинації

03.02.2020

Національна служба здоров'я України на своїй сторінці у Facebook повідомляє, рівень охоплення щепленнями - це важливий індикатор якості надання медичної допомоги на первинній ланці. Сімейні лікарі, терапевти та педіатри повинні інформувати батьків дітей та дорослих стосовно вакцинації. А менеджмент закладів має сприяти комфортним умовам для її проведення.

НСЗУ пропонує кілька порад для керівників та медичного персоналу ПМД стосовно підвищення якості надання медичних послуг у контексті вакцинації.

1. Довіра до лікаря зумовлює наслідування пацієнтом його дій

Пацієнт, обравши свого лікаря, впевнений в його компетентності з питань вакцинації. Тому дуже важливо лікарю бути прикладом для своїх пацієнтів, проводячи вакцинацію собі та своїй родині.

2. Пацієнт має свідомо приймати рішення

Медичний працівник не вирішує за пацієнта, що є для нього безумовним благом. Натомість - аргументовано роз'яснює та надає всю необхідну інформацію, щоб пацієнт перед тим, як зробити вибір, знав про наслідки своєї згоди чи відмови від певної дії.

3. Надавайте інформацію - не для проформи, а дійсно корисну

  •  покажіть національний Календар профілактичних щеплень;
  •  поясніть батькам різницю між вакцинами від поліомієліту ОПВ та ІПВ;
  •  розкажіть про шляхи передачі, наслідки та ризики смертельно небезпечних інфекційних хвороб;
  •  поясніть, що таке колективний імунітет;
  •  розкажіть про можливі реакції після проведення вакцинації;
  •  знайомте не тільки з вакцинами згідно національного календаря, а й з іншими рекомендованими.

4. Знайдіть час та спосіб поговорити про вакцинацію

Під час поточного прийому важко виділити час для консультації батьків стосовно щеплень. Тому:

  • організуйте в лікарні або окрему годину, коли на прийом до свого лікаря записують виключно на консультацію, або інформаційні профілактичні (цікаві!) заходи для різних цільових аудиторій;
  • використовуйте соцмережі: сторінка закладу, канали у месенджерах та ін;
  • подбайте про роздатковий ілюстративний матеріал, наочну інформацію у закладі.

5. Вакцинація дорослих

Вакцинація не закінчується в дитячому віці, тому кожних 10 років потрібно робити ревакцинацію від дифтерії та правця. Дивіться під час кожного візиту пацієнта інформацію стосовно його щеплень та нагадуйте про необхідність ревакцинації.

6. Не оформляти фіктивних довідок про наявність щеплень

Коментарі та роз'яснення не потрібні.

7. Будьте в темі

Найважливіше для лікарів - це обізнаність. Відвідуйте тренінги, запрошуйте сертифікованих тренерів Unicef з питань вакцинації, читайте інформацію з достовірних джерел - МОЗ, Центр громадського здоров’я, ГО Вакцинація, ВООЗ, Unicef, ГО "Батьки за вакцинацію".

В 2019 році Всесвітня організація охорони здоров’я внесла до списку глобальних загроз людству відмову від вакцинації. Адже вакцинація є найефективнішим способом захисту від смертельно небезпечних хвороб. Якщо 95% населення щеплені - захищена уся країна. Пам’ятайте, що до відмови від вакцинації найчастіше призводять недостовірні відомості, дезінформація та відсутність інформації у пацієнтів. Тож говоріть, щоб вас почули.

За матеріалами НСЗУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку