Новини

УВАГА! Важлива інформація для платників земельного податку м. Харкова

31.01.2020

В ГУ ДПС у Харківській області повідомляє платникам земельного податку, що по м. Харкову проведена нормативна грошова оцінка землі, що затверджена рішенням 25 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 27.02.2019 № 1474/19 «Про затвердження «Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Харкова станом на 01.01.2018» та застосовується з 01.01.2020.

Відповідно до Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Харкова станом на 01.01.2018 базова вартість одного квадратного метра земель міста Харкова становить 639,78 гривень і підлягає в подальшому індексації в порядку, встановленому законодавством України.

Водночас звертаємо увагу, що відповідно до пункту 9 підрозділу 6 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України індекс споживчих цін за 2017-2023 роки, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100 відсотків.

Отже, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2019 рік становить 1,0.

Зміна нормативної грошової оцінки земель міста Харкова є підставою для:

  • отримання довідки (витягу) з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки у територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (на сьогоднішній день - це відділ у м. Харкові Головного управління Держгеокадастру у Харківській області) та її надання разом з податковою звітністю до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки;
  •  внесення змін до договорів оренди землі шляхом укладання додаткової угоди до договору оренди землі, крім договорів оренди землі, що укладені за типовою формою, затвердженою рішенням 26 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 17.04.2019 № 1554/19 «Про затвердження Положення про оренду землі в м. Харкові».

Разом з тим, рішенням 11 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 22.02.2017 № 542/17 «Про місцеві податки і збори у місті Харкові» (в редакції рішення 23 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 28.11.2018 №1284/18) встановлено ставки земельного податку за земельні ділянки, відносно яких відсутня довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Так, обчислення земельного податку за земельні ділянки, відносно яких відсутня довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється виходячи з добутку базової вартості одного квадратного метра земель міста Харкова, помноженої на коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) та на зональний коефіцієнт, який характеризує містобудівну цінність території в межах населеного пункту (економіко – планувальної зони) (Км2).

Коефіцієнти, що характеризують функціональне використання земельної ділянки (Кф), визначені в додатку 1 до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, що затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016  № 489 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2016р. за № 1647/29777.

Відомості про цільове призначення земельних ділянок та зміна виду використання земельної ділянки вносяться до Державного земельного кадастру на підставі документації із землеустрою.

У разі, якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, що характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), з 17.07.2018р. застосовується із значенням 3,0 (примітка до додатку 1 Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів).

З метою правомірності визначення Коефіцієнту функціонального використання земельної ділянки, пропонуємо звернутись до управління у сфері оцінки земель та земельних ділянок, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. На даний час по м. Харкову таким органом є відділ у м. Харкові Головного управління Держгеокадастру у Харківській області.

Інформація щодо застосування зональних коефіцієнтів Км2 та опис меж економіко – планувальних зон м. Харкова визначена в Технічній документації з нормативної грошової оцінки земель м. Харкова станом на 01.01.2018, що затверджена рішенням 25 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 27.02.2019 № 1474/19 «Про затвердження «Технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Харкова станом на 01.01.2018».

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку