Новини

Досвід роботи за стандартом ДСТУ ISO 9001:2015 “Системи управління якістю. Вимоги” в спеціалізованих лікарнях України

20.01.2020

 Національна служба здоров'я України на своїй сторінці у Facebook повідомила про стандарт ДСТУ ISO 9001:2015 “Системи управління якістю. Вимоги” та про досвід роботи за цим стандартом в спеціалізованих лікарнях України.

Вимоги стандартів ISO універсальні, але для охорони здоров'я є спеціальний варіант ISO 9001:2015 for healthcare, який було схвалено Європейським комітетом зі стандартизації (CEN) в грудні 2016 року. Це пов’язане зі специфікою послуг охорони здоров’я.

ISO 9001:2015 for healthcare акцентує на понятті та критеріях якості надання медичної допомоги, на поліпшенні якості водночас з підвищенням безпеки пацієнтів, на пацієнторієнтованій моделі, яка покладена в основу всіх процесів у ЗОЗ.

Так, ISO 9001:2015 for healthcare додає 11 специфічних для ЗОЗ аспектів: відповідний і правильний догляд, доступність, безперервність догляду, ефективність, результативність, рівність, доказова медицина, пацієнторієнтованість з урахуванням фізичних, психологічних і соціальних потреб, залучення пацієнтів до прийняття рішень, безпека пацієнтів, своєчасність.

Базові принципи управління якістю тотожні з основною версією стандарту:

  •  орієнтація на клієнта;
  •  лідерство;
  •  задіяність персоналу;
  •  процесний підхід;
  •  поліпшення;
  •  прийняття рішень на підставі фактичних даних;
  •  керування взаємовідносинами.

Вимоги стандарту акцентують на:

1. Використанні процесного підходу, елементами якого є цикл «Plan-Do-Check-Act» (PDCA) («Плануй-Виконуй-Перевіряй-Дій»). Це дає змогу закладам планувати свої процеси та оцінювати їх крізь призму забезпеченості ресурсами, керованості, втілення можливостей для удосконалення та підвищення результативності.

2. Необхідності визначати ризики та можливості кожного процесу, що відбуваються в закладах охорони здоров'я, які впливають на якість наданої послуги. Відповідно, антиризиковий характер стандарту ISO 9001:2015 значно підвищує відповідальність закладу охорони здоров’я за безпеку пацієнтів і співробітників.

Щоб запровадити вимоги стандарту в повсякденне життя медичних закладів та отримати сертифікат якості ДСТУ ISO 9001:2015 потрібна довготривала робота.

Досвідом діляться представники менеджменту українських клінік.

Заступник директора з лікувальної роботи КНП "Стрийська ЦРЛ" Богдана Лучків:

"Неможливо побудувати систему управління якістю, лише ознайомившись зі змістом певного стандарту. Колектив Стрийської ЦРЛ десять місяців працював над розробкою та впровадженням необхідної документації - методик, інструкцій, настанови якості. Ці документи не є типовими, їх потрібно розробити, відповідно до структури закладу охорони здоров’я. При цьому, при розробці потрібно враховувати не лише лікувальний процес, а й інші фактори, які стосуються всіх ресурсів лікарні. Провели внутрішній аудит у лікарні. Успішно пройшли зовнішній аудит і в грудні 2019 року отримали сертифікат якості ДСТУ ISO 9001:2015. У планах - організувати навчання для працівників лікарні, які будуть максимально задіяні у внутрішніх аудитах та аналізі роботи за індикаторами якості".

Медичний директор з медичної частини КНП “ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ ІМ.О.Ф. ГЕРБАЧЕВСЬКОГО” ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ (Житомирська Обласна Клінічна Лікарня Ім. О. Ф. Гербачевського) Наталія Герасимчук:

“Ми отримали сертифікат, який засвідчує відповідність системи управління якістю закладу вимогам ДСТУ ISO 9001: 2015 “Системи управління якістю. Вимоги надання послуг у сфері охорони здоров’я “ влітку 2018 року. Для цього систематизували все зроблене в закладі по якості:

  • переглянули протоколи стосовно відповідності світовим тенденціям та наявним годлайнам, щоб розробити або актуалізувати індикатори якості саме для нашої лікарні, для кожного з 29 відділень;
  • розробили, і це варто окремої уваги, технологічні карти для променевої діагностики та індикатори якості з лабораторної діагностики;
  • розробили паспорти індикаторів якості та карти ризиків можливих клінічних та технологічних проблем, що виникають в роботі. Завдяки цьому спеціалісти опрацювали по кожному ризику коригувальні дії на попередження;
  • організували для персоналу клініки відповідне навчання.

Але найголовніше, що процес управління якістю діє не формально, а реально - під час лабораторних та клінічних обстежень, під час лікування пацієнтів та комунікацій з ними.

Ми бачимо результат. Індикатори якості та моніторинг отриманих даних допомагають виявити деякі речі, які раніше могли залишитися непоміченими.
Наприклад, ми покращили процес контролю та знизили ризики виникнення ускладнень при цукровому діабеті, цереброваскулярних захворюваннях, при хірургічних операціях різного виду складності, оптимізували час перебування пацієнта у приймальному відділенні та дотримання маршрутів пацієнта.

Звичайно, забезпечити постійний контроль водночас з динамічним виконанням якісного лікувально-діагностичного процесу в закладі непросто. Як і працювати за вимогами міжнародного стандарту. Але коли є налагоджена та вмотивована команда, будь-яка мета є досяжною”.

За матеріалами НСЗУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку