Новини

Після складання акцизної накладної до дати її реєстрації в ЄРАН змінився статус особи-отримувача: порядок реєстрації

14.01.2020

Який порядок реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування в ЄРАН, якщо після її складання до дати реєстрації в ЄРАН змінився статус особи-отримувача (анульовано реєстрацію платника акцизного податку, зареєстровано повторно, неплатника зареєстровано платником тощо)?

Відповідно до п. 8 розд. І Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2019 № 262, в акцизній накладній, розрахунку коригування акцизної накладної зазначаються реквізити особи (платника податку), що реалізує пальне, та особи - суб’єкта господарювання - отримувача пального, зокрема, для юридичної особи – її повне або скорочене найменування та код за ЄДРПОУ.

Після надходження акцизної накладної в автоматичному режимі здійснюється їх розшифрування та проводиться перевірка, відповідно до алгоритму контролю приймання та обробки акцизної накладної, зокрема, але не виключно, факту реєстрації особи, яка реалізує пальне або спирт етиловий та особи – отримувача пального або спирту етилового, платниками акцизного податку на момент складання та реєстрації такої акцизної накладної.

У випадку, якщо у період з дати складання до дати реєстрації акцизної накладної суб’єкт господарювання зареєструвався платником акцизного податку з реалізації пального або скасовано реєстрацію суб’єкта господарювання як платника акцизного податку з реалізації пального, при перевірці виникає конфлікт алгоритмів контролю приймання та обробки акцизної накладної.

Враховуючи викладене, до нормативного врегулювання даного питання у разі, якщо отримувач пального або на дату складання або на дату реєстрації не зареєстрований платником акцизного податку з реалізації пального, пропонується складати акцизну накладну як на неплатника наступним чином:

  • у відповідному рядку зазначається цифровий код операції для акцизної накладної, яка складається в одному примірнику – «6» (реалізація отримувачу, який не є суб’єктом господарювання);
  • у рядку «Особа - отримувач пального» – зазначається «Неплатник»;
  • до рядка «юридична особа – код за ЄДРПОУ отримувача пального; договір про спільну діяльність – реєстраційний обліковий номер; для фізичної особи – прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» – вноситься умовний код «1000000000».
За матеріалами «ЗІР: категорія 114.03»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку