Новини

Коли треба виходити на роботу, у разі перенесення робочих днів?

13.01.2020

В ГУ Держпраці у Кіровоградській області надали роз’яснення з питання: коли треба виходити на роботу у разі перенесення робочих днів, які передують святковим? 

 Згiдно iз частиною третьою статтi 67 КЗпП України у випадку коли святковий або неробочий день (стаття 73 КЗпП України) збiгається з вихiдним днем, вихiдний день переноситься на наступний пiсля святкового або неробочого.

Як правило, з метою створення сприятливих умов для святкування, а також рацiонального використання робочого часу розпорядженнями Кабiнету Мiнiстрiв України рекомендується переносити робочi днi для працiвникiв, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихiдними днями у суботу та недiлю.

У зв'язку з тим, що зазначене розпорядження має рекомендацiйний характер, рiшення про перенесення робочих днiв приймається роботодавцем, що призводить до змiни графiка роботи пiдприємства.

Тому всi дiї щодо надання вiдпусток, виходу на роботу та оплати лiкарняних мають вiдбуватись на пiдставi прийнятого на пiдприємствi рiшення щодо перенесення робочих днiв, тобто по змiненому у зв'язку перенесенням робочих днiв графiку роботи пiдприємства.

При цьому слiд мати на увазi, що у разi перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому дню на iнший вихiдний день, для збереження балансу робочого часу за рiк тривалiсть роботи у цей перенесений робочий день має вiдповiдати тривалостi передсвяткового робочого дня, як це передбачено статтею 53 КЗпП України.

23 жовтня 2019 року Урядом прийнято рішення (розпорядження № 995-р) про перенесення робочих днів у 2020 році. Для працівників підприємств, установ та організацій, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), крім органів Пенсійного фонду, Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”, Державної казначейської служби та банківських установ робочі дні перенесено з понеділка 6 січня на суботу 11 січня.

Враховуючи вищевикладене, (як приклад) для працівника, який перебуватиме у відпустці з 2 січня по 10 січня 2020 рокусубота 11 січня є робочим днем згідно з графіком роботи підприємства.

У разі відсутності працівника на роботі в зазначений день без поважної причини до нього може бути застосовано дисциплінарне стягнення відповідно до ст.147 КЗпП України.

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в Кіровоградській області Ганна Масловська

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку