Новини

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в липні 2018 року

10.08.2018

У липні 2018 року тривало уповільнення споживчої інфляції – до 8,9% у річному вимірі (порівняно з 9,9% у червні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,7%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики.

Подальше зниження інфляції в річному вимірі було очікуваним, і її показник у липні відповідав траєкторії прогнозу, опублікованому в "Інфляційному звіті" за липень 2018 року.  Насамперед, цьому сприяло уповільнення зростання цін на продукти харчування завдяки відчутному розширенню їх пропозиції. Крім того, менш суттєво зросли ціни на окремі непродовольчі товари у результаті зміцнення курсу гривні до валют країн – торговельних партнерів у попередні місяці, що зокрема було зумовлено жорсткою монетарною політикою Національного банку.

•  Базова інфляція в липні дещо уповільнилася – до 8,8% р/р і в цілому відповідала прогнозу. Однак цей показник залишається високим унаслідок стійкого споживчого попиту, який підтримують високі темпи зростання реальної заробітної плати.

Знизилися темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (до 10,6% р/р). Цьому сприяло уповільнення зростання цін на сировину, у тому числі через розширення вітчизняної та імпортної пропозиції, а також зниження світових цін на продовольчі товари. Зокрема, тривало уповільнення зростання цін на вироби з м’яса та молочні продукти, у тому числі на вершкове масло.

Менші темпи зростання цін продемонстрували і непродовольчі товари. Цьому серед інших чинників сприяло зміцнення курсу гривні до валют країн – торговельних партнерів у попередні місяці. Це позначилося на цінах на одяг та взуття та інші непродовольчі товари (деякі ліки, окремі види дрібної побутової техніки, мобільні телефони та телевізори).

Також знижувалися темпи зростання вартості послуг (до 13,8% р/р). Так, зростання вартості послуг закладів громадського харчування уповільнилося завдяки зниженню темпів зростання цін на продукти харчування. Крім того, завдяки вичерпанню ефекту високої бази порівняння тривало уповільнення зростання тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій. Водночас через подальший тиск з боку споживчого попиту прискорилося зростання вартості послуг закладів по особистому догляду, послуг пов’язаних з тимчасовим проживанням, окремих побутових послуг тощо.

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування в липні суттєво знизилися (до 1,0% р/р). Найбільший внесок у таке сповільнення мало зниження цін на овочі та фрукти. Зокрема впали ціни на більшість овочів борщового набору (капуста, картопля, цибуля), а також овочі, вирощені з їхнього насіння (огірки, помідори), що пов’язано з розширенням внутрішньої та імпортної пропозиції. Сприятливі погодні умови привели до збільшення пропозиції вітчизняних фруктів та ягід. Крім того, зниження світових цін на м'ясо та скорочення експорту свинини та яловичини сприяло уповільненню зростання цін на сире м'ясо в Україні. Під впливом таких же причин також знизилися темпи зростання цін на молоко. Водночас вищими темпами зростали ціни на яйця внаслідок значного зовнішнього попиту та зростання експортних цін.

•  Зростання адміністративно регульованих цін прискорилося (до 13,8% р/р). Зокрема, збільшилися темпи зростання вартості послуг міського транспорту в результаті підвищення тарифів на проїзд у Києві. Крім того, прискорилося зростання тарифів на водопостачання та каналізацію через їх підвищення в окремих містах. Попри сповільнення, ціни на тютюнові вироби надалі зростали високими темпами.

•  Зростання цін на паливо прискорилося (до 19,0% р/р), у тому числі внаслідок суттєвого підвищення цін на скраплений газ.

Попри послаблення тиску з боку цін на продукти харчування та окремі непродовольчі товари, фундаментальний інфляційний тиск залишається високим на тлі стійкого споживчого попиту. Водночас монетарні умови є достатньо жорсткими, щоб забезпечити збереження динаміки споживчої інфляції у відповідності до прогнозу Національного банку (8,9% р/р на кінець 2018 року) та її повернення в цільовий діапазон у IV кварталі 2019 року.

За матеріалами НБУ

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку