Новини

Здійснення контролю за доступом громадян до узбережжя водойм: нові повноваження ОМС

13.12.2019

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування» від 29.10.2019 р. № 233-IX (далі — Закон № 233) врегульовано питання забезпечення громадянам безперешкодного та безоплатного доступу до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування.

Обмеження доступу громадян у будь-який спосіб до водних об’єктів, перелічених в оновленій ст. 88 Водного кодексу України, є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду та притягнення до адмінвідповідальності за ст. 60 Кодексу про адміністративні правопорушення України.

Повноваженнями щодо здійснення контролю за забезпеченням безперешкодного і безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів та островів для загального водокористування наділено виконавчі органи місцевих рад. Відповідні зміни внесено до ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Крім того, п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 233 передбачено, що огорожі або інші конструкції, що встановлені до набрання чинності цим Законом та перешкоджають доступу громадян до узбережжя водойм підлягають демонтажу протягом 3-х місяців з дня набрання ним чинності. Видатки відповідного місцевого бюджету, пов’язані з демонтажем зазначених огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їхніми власниками. Тож місцевим радам видатки на зазначені цілі слід передбачати вже на 2020 рік.

Закон № 233 набрав чинності 21.11.2019 р. та вводиться в дію з 21.02.2020 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку