Новини

Чи включається до доходу ЮО «спрощенця» сума заборгованості по розрахунках з підзвітними особами за придбані ними ТМЦ при ліквідації юридичної особи?

09.08.2018

Відповідно до Цивільного кодексу України вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред’явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідовують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

Згідно з п.п. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) господарська діяльність – діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Якщо фізична особа (працівник підприємства) для виконання цивільно-правової дії за дорученням замовника (підприємства) використовує власні кошти, то замовник має відшкодувати цій особі понесені витрати за умови наявності підтверджуючих документів та подання фізичною особою Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, форма якого та Порядок складання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2015 № 841 зі змінами та доповненнями.

Відповідно до п. 292.13 ст. 292 ПКУ дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ.

Підпунктом 296.1.3 п 296.1 ст. 296 ПКУ визначено, що платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ст. 44 ПКУ.

Згідно з п.11 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 № 20 зі змінами та доповненнями (далі – П(С)БО 11), поточні зобов’язання включають, зокрема, поточну кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги.

Пунктом 5 П(С)БО 11 встановлено, що зобов’язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

Отже, сума заборгованості юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи по розрахунках з підзвітними особами за придбані ними товарно-матеріальні цінності є кредиторською заборгованістю. Тому у зв’язку з ліквідацією такого платника сума кредиторської заборгованості, не виплачена підзвітним особам, включається до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку