Новини

Ідентифікація бенефіціарного власника як «вигодонабувача» юридичної особи - один з ключових чинників визнання операцій контрольованими

09.08.2018

Напередодні подання звіту про контрольовані операції за 2017 рік Офіс великих платників податків нагадує, що одним із критеріїв визнання операцій контрольованими є операції з пов’язаними особами - нерезидентами.

Підпунктом 14.1.159 п. 14.1 ст.14 Розділу І Податкового Кодексу визначено критерії пов’язаності осіб. Так, для визнання осіб пов’язаними враховується вплив, який може здійснюватись через володіння однією особою корпоративними правами інших осіб у відповідності з укладеними між ними договорами, вплив на юридичну особу шляхом контролю її органів управління, або при наявності іншої можливості одної особи впливати на рішення, які приймає інша особа, вплив через родинні (сімейні) стосунки.

Крім того, принцип пов’язаності визначається через наявність у осіб фінансових зобов’язань за кредитами, позиками, гарантією.

Також необхідно зазначити, що платники податків мають право самостійно визнати себе для цілей оподаткування пов’язаними особами за підстав, не передбачених в п. 14.1.159 ст.14 ПКУ. При цьому, нормами Кодексу передбачено можливість контролюючого органу в судовому порядку довести наявність здійснення практичного  контролю між особами.

При цьому, ст. 64' Господарського Кодексу України визначено обов’язок підприємства встановлювати свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього та надавати її державному реєстратору у випадках та в обсязі, передбачених законом.

Термін "кінцевий бенефіціарний власник (контролер)" розуміється у значенні, що вживається в Законі України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

З урахуванням зазначеного, звертаємо увагу на необхідність прозорого підходу до визначення пов’язаності осіб, зокрема через фізичних осіб, які прямо або опосередковано впливають на діяльність компанії і мають можливість здійснювати вирішальний вплив на її управління. Такими особами можуть бути кінцеві контролери. Поняття бенефіціарного власника визначено в Директивах ЄС 2015/849 де зазначено, що кінцевий бенефіціарний власник є «вигодонабувачем» щодо юридичної особи, оскільки володіє правами на отримання доходу від діяльності останнього. Такі норми імплементовано  в 2018 році і в національне законодавство.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку