Новини

Контроль Держпраці. Як захиститись від безпідставних перевірок

21.11.2019

Автор: керуючий партнер, адвокат Олег Громовий, GENTLS LAW FIRM, Інтернет-ресурс "Протокол"

Кабінет Міністрів України своєю постановою від 21 серпня 2019 р. № 823 затвердив новий порядок здійснення державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю. Відповідно до постанови розміри штрафів можуть становити від 4 173 грн до 417 300 грн. в залежності від порушення. В разі виявлення масових порушень на підприємтсві розміри штрафів можуть сягати мільйонів гривень.

Тому роботодавцям варто знати нюанси державного контролю за додержанням законодавства про працю, щоб недопустити незаконні перевірки, знати як захистити свої права під час перевірки та уникнути безпідставних штрафів.

Загальна інформація щодо контролю Держпраці

Державний контроль за дотриманням законодавства про працю здійснюється у формах: інспекційного відвідування - за місцем знаходження суб'єкта господарювання; невиїзного інспектування - в приміщенні органу контролю на підставі документів і пояснень, наданих об'єктом перевірки (крім питань виявлення неоформлених трудових відносин).

Здійснюють такий контроль: інспектори праці Державної служби України з питань праці (скорочено - "Держпраці") та її територіальних органів; інспектори виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин).

За результатами проведеного контролю можуть бути виявлені наступні порушення та накладено штрафи у наступних розмірах:

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ (штраф - 125 190 грн);
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (штраф - 41 730 грн);
  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі (штраф - 12 519 грн);
  • недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (штраф - 41 730 грн);
  • порушення інших вимог трудового законодавства, крім вищенаведених (штраф - 4 173 грн.);
  • недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні (штраф - 417 300 грн.)

Як діяти у випадку інспекційного відвідування та на що звертати увагу

Враховуючи, що інспекційне відвідування – захід неплановий, інспектор Держпраці може з’явитись в офісі суб’єкта господарювання зовсім неочікувано.

У такому випадку, бажаним є наступний порядок дій:

1. Перевірити службове посвідчення інспектора Держпраці та, якщо це можливо, сфотографувати його або іншим чином зафіксувати дані інспектора.

2. Якщо відсутній керівник та інша особа, уповноважена вирішувати питання про допуск інспектора до приміщення, попросити інспектора зачекати на вказаних осіб.

3. Негайно проінформувати керівника та юриста компанії про візит інспектора.

4. Перевірити дійсність службових посвідчень в Реєстрі службових посвідчень інспекторів праці онлайн на офіційному веб-сайті Держпраці за наступними посиланнями:

5. Перевірити реєстрацію інспекційного відвідування у відповідному Реєстрі: для інспекторів праці з Головного управління Держпраці в Київській області за номером телефону: (044) 481-50-00.

6. Повідомити всіх працівників та інших співробітників, які перебувають в офісі про інспекційне відвідування.

Слід зазначити, що працівники та інші співробітники мають бути готові до такого неочікуваного приходу інспектора Держпраці і знати як себе поводити у такому випадку. Для цього необхідно проконсультувати працівників та інших співробітників з усіх ключових питань та роз’яснити їм деякі юридичні тонкощі, незнання яких може бути використано інспектором Держпраці на шкоду роботодавцю.

Зокрема, працівники та інші співробітники мають чітко розуміти:

  • на підставі якого договору з суб’єктом господарювання вони здійснюють роботу (трудовий чи цивільно-правовий договір);
  • в чому полягає відмінність цих договорів;
  • у якій формі вони отримують винагороду за виконану роботу (надані послуги);
  • що вони мають право не відповідати на запитання інспектора Держпраці (комунікація здійснюється через керівника суб’єкта господарювання та відповідних уповноважених осіб);
  • що будь-які документи можуть надавати тільки на письмовий запит інспектора Держпраці, в межах предмета інспекційного відвідування та з дозволу керівника або уповноваженої особи;
  • що необхідно письмово під розпис фіксувати надання будь-яких документів інспектору Держпраці;
  • всі порушення, що були допущенні під час інспекційного відвідування мають фіксуватись у письмовій формі у вигляді пояснень, зауважень до акту інспекційного відвідування тощо.

Підставами для не допуску інспектора Держпраці до проведення інспекційного відвідування є належним чином зафіксований факт:

  •  непред'явлення інспектором Держпраці оригіналу службового посвідчення, яке зареєстровано в Реєстрі службових посвідчень інспекторів праці;
  •  відсутність на офіційному веб-сайті Держпраці рішення Мінсоцполітики про затвердження форми акта інспекційного відвідування.

В інших випадках, у разі відсутності належних підстав для не допуску, такі дії можуть коштувати суб’єкту господарювання дуже дорого, адже штраф за таке порушення у 2019 році, як вже зазначалось вище, становить 417 300 грн.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку