Новини

Мінфін продовжує розкривати дані про бюджетні видатки в сфері освіти

21.11.2019

На основі зібраних даних про функціонування у 2018 році закладів вищої освіти (III-IV рівнів акредитації) Міністерство фінансів підготувало новий інтерактивний аналітичний інструмент («дешборд»), який дозволяє здійснити порівняльний аналіз діяльності закладів вищої освіти як в цілому по країні, так і в розрізі окремих закладів.

Дані були зібрані по закладах вищої освіти, що знаходились у сфері управління Міністерства освіти та науки, Міністерства охорони здоров’я та Державної податкової служби. Всього проаналізовано дані по 167 закладах вищої освіти, в яких навчалося 340 тис. студентів за державним замовленням (приведений контингент1). Сукупні видатки державного бюджету (загальний фонд) на оплату послуг з підготовки фахівців цими закладами у 2018 році становили понад 15 млрд грн.

* Приведений контингент студентів визначається як сума 100% кількості студентів денної форми навчання, 25% відсотків студентів вечірньої форми навчання та 10% студентів заочної форми навчання.

Аналіз включає, як кількісні, так і якісні показники діяльності закладів вищої освіти. Інформація про кількісні та вартісні показники діяльності була зібрана в рамках огляду видатків щодо підготовки фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів закладами вищої освіти. Якісні показники діяльності закладів вищої освіти визначені на основі розрахунків аналітичного центру CEDOS. Міністерство освіти та науки України та Міністерство охорони здоров’я України надали інформацію щодо закладів, які знаходяться у їх сфері управління. До аналізу не включено деякі заклади, по яких немає повних даних, або які знаходяться в стані ліквідації.

Аналіз зокрема показав, що підготовка фахівців закладами вищої освіти сконцентрована в 5 регіонах: м. Києві та Харківській, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях. На ці 5 регіонів припадає 50% закладів вищої освіти, що отримують кошти з державного бюджету. Ці заклади навчають понад 59% відсотків студентів за держзамовленням, на підготовку яких припадає понад 65% витрат державного бюджету.

Середні розрахункові витрати на підготовку одного студента за державним замовленням в 2018 році становили 44,6 тис. грн, однак по окремих закладах, цей показник перевищує середнє по країні значення в 2-3 рази. Наприклад:

  • Льотна академія Національного авіаційного університету (ЛА НАУ) – 143 тис. грн
  • Харківський інститут фінансів Київського національного торговельно-економічного університету (ХІФ КНТЕУ) – 100 тис. грн
  • Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв (КІПДМ ЛНАМ) – 83 тис. грн
  • Одеський державний екологічний університет (ОДЕКУ) – 77 тис. грн
  • Національний університет «Одеська морська академія» (НУ «ОМА») – 75 тис. грн

Тому, наразі, основним викликом для підвищення прозорості та ефективності використання публічних коштів на вищу освіту є запровадження розподілу коштів на основі формули, яка враховує зокрема кількість студентів, співвідношення вартості послуг, показники якості освітньої і наукової дальності закладу вищої освіти.

Ознайомитись з дешбордом можна за посиланням: Видатки на вищу освіту

Нагадаємо, що на початку червня 2019 року Міністерство фінансів опублікувало інтерактивний аналітичний інструмент («дешборд»), який дозволяє побачити бюджетні видатки на загальну середню освіту.

Довідково:

  1. В аналізі представлені дані про видатки державного бюджету на оплату послуг з підготовки фахівців закладами вищої освіти за такими бюджетними програмами:
  • КПКВК 2201160 Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики (МОН)
  • КПКВК 2201280 Підготовка кадрів Київським національним університетом імені Тараса Шевченка (МОН)
  • КПКВК 2301070 Підготовка і підвищення кваліфікації медичних та фармацевтичних, наукових та науково-педагогічних кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації (МОЗ)
  • КПКВК 3507050 Підготовка кадрів у сфері фіскальної політики вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації (ДФС)
  1. В аналіз не включено заклади вищої освіти, по яких інформація відсутня, або неповна. Серед таких закладів:
  • Полтавський національний педагогічний університет ім.В.Т.Короленка – неповні дані
  • Запорізька державна інженерна академія - в стані припинення
  • Донбаський державний технічний університет - в стані припинення
  • Кримський державний медичний університет імені С.І. Георгієвського - в стані припинення
  1. Дані щодо Криворізького металургійного інституту включено в зведені дані по Національній металургійній академії, якій підпорядкований цей інститут
За матеріалами Мінфін

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку