Новини

Розрахунки з відрядженим працівником: через касу вже не можна!

15.11.2019
Тема:

Кабмін постановою від 03.11.2019 р. № 918 вніс невеликі за кількістю, але дуже суттєві зміни до головної постанови з питань відрядження працівників — постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 98. Так, новий п. 5 постанови № 98 фактично забороняє видавати з каси аванс на відрядження працівникові та, відповідно, приймати в касу залишок невикористаних коштів. Тож тепер усі розрахунки з відрядженими працівниками мають бути в безготівковій формі: аванс перераховуємо на картковий рахунок працівника (новий абз. 1 п. 5 постанови № 98), невикористаний залишок коштів працівник вносить на рахунок підприємства.

Окрім того, відтепер чітко визначено валюту авансу. Якщо відрядження:

  • у межах України — аванс у гривнях;
  • за кордон — або у валюті держави, до якої відряджають працівника, або в доларах США / євро, або у гривневому еквіваленті (за офіційним курсом Національного банку, установленим на день видачі авансу).

Зауважимо, що до профільної Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон від 13.03.1998 р. № 59 відповідних змін не внесено, однак це не означає, що їх не слід застосовувати. У цьому випадку постанова КМУ має вищу юридичну силу, ніж наказ МФУ, яким затверджено Інструкцію, тож норми постанови № 98 є пріоритетними для застосування.

Постанова № 918 набула чинності 9 листопада.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку